Zdravlje

Samoizolaciju će kontrolisati i policija, ali šta ako vam ŠEF ne veruje?

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Kako da dokažete poslodavcu da ste u samoizolaciji, otkriva dr Predrag Kon.

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Još uvek ne postoji papir kojim neko dokazuje da je u samoizolaciji zbog kontakta ili života sa inficiranom osobom. Zbog nedostatka papira, ne može ni da dobije dopuštenje da tih dana preventivno radi od kuće, ako je to moguće.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon je za domaće medije komentarisao i jedno od važnih pitanja vezanih za samoizolaciju ukoliko niste bolesni - kako će je "protumačiti" poslodavac?

"To je još jedan od problema u svemu ovome. U prvom talasu smo imali slučajeva da je inspekcija kažnjavala, ali i da se dešavalo da ne napišu tačan datum od kada je osoba u izolaciji, već onaj kada je izdato rešenje, pa čovek tri-četiri dana duže mora da ostane kod kuće. Sada bi to trebalo razrešiti," rekao je Kon.

"U nekim slučajevima, dolaziće policija da kontroliše da li se krši samoizolacija i pre stizanja rešenja. Biće tehničkih rešenja za sve to. U svakom slučaju, neophodno je da se osobi izda rešenje da je bila u samoizolaciji kako bi mogla da vidi sa poslodavcem kako će regulisati pitanje izostanka s posla. Videćemo da li će to biti u vidu bolovanja, što je za sada jedino rešenje. Važno je da budemo striktni u poštovanju mera, jer od toga zavisi koliko će sve ovo trajati," rekao je on.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO/Politika)