VAŽNO

RIZIK za sebe i druge: Kada su osobe zaražene korona virusom NAJZARAZNIJE

Autor Nataša Petrović

Naučnici objasnili kada je osoba zaražena korona virusom najzaraznija.

Korona virus proširio se planetom, a naučnici tvrde da jedna osoba virus može da prenese na najmanje još dve. Zbog toga sve vreme govore o važnosti nošenja maski i samoizolacije.

Iako zaražena osoba korona virus može da prenese bukvalno bilo kada, stručnjaci kažu da su najzaraznije otprilike deset dana nakon pojave simptoma. Ali, ono što je važno znati je da osoba može da bude zarazna čak i pre pojave simptoma!

Robert Redfild iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti rekao je i da pacijenti mogu da prenesu značajnu količinu virusa na druge čak 48 sati pre pojave prvih simptoma!

Studija ranije sprovedena u Guangdžou je utvrdila da se u čak 44 odsto slučajeva transmisija virusa dogodi pre nego što osoba primeti prve simptome, ali ipak, najveća količina virusa je u telu kada se pojave simptomi, te se tada osoba smatra najzaraznijom.

Što više vremena odmiče, zaražena osoba je manje zarazna, ali to nikako ne znači da ne postoji rizik od prenošenja, tako da uvek treba slušati preporuke lekara o vremenu samoizolacije.

Osim toga, još jedna važna stvar – ljudi koji imaju teže oblike virusa mogu duže da budu zarazni. Studija sprovedena u Nemačkoj je pokazala da oni koji su imali težu kliničku sliku mogu da budu zarazni i još neko vreme nakon prestanka svih simptoma.

Ipak, infektolog dr Megan Kofi kaže da je rizik od prenosa virusa nedelju dana nakon prestanka svih simptoma veoma, veoma mali.

S obzirom na to da ni naučnici još uvek nemaju sve podatke o prenosu korona virusa, ona svima savetuje da se ponašaju kao da su zaraženi i kao da postoji rizik od prenosa – dakle, oprezno i uz poštovanje mera.

Mondo.rs

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.