Zdravlje

KON: Nemam rešenje za ADU CIGANLIJU

Autor Maja Gašić

Članovi Kriznog štaba izneli su najnovije podatke o epidemiološkoj situaciji u Srbiji.

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je do 15 h 3. avgusta, korona virus je potvrđen kod 258 ljudi. Testirano je 7.168 osoba. Nažalost, osam je preminulo. Na respiratoru je 146 osoba.

Članovi Kriznog štaba su na današnjoj konferenciji za medije istakli da se situacija popravlja, ali da nije vreme za opuštanje.

Okupljenima se obratio dr Predrag Kon.

"U Beogradu se broj  obih koji se javljaju u kovid ambulante i dalje opada, broj obavljenih pregleda se i dalje smanjuje, broj suspektnih i kojima se uzima brisa takođe opada, to se vidi od 13. jula. Sa 2. avgustom je 252 potvrđenih slučajeva na području Beograda, a bilo je i daleko više. Smanjuje se aktivnost virusa u Beogradu, ali jopš uvek epidemiološka situacija nesigurna", rekao je dr Kon.

Predrag Kon komentarisao je i moguće ograničavanje broja posetilaca na Adi i rekao da ne zna kako bi to bilo regulisano ali da rizik uvek postoji.

"Jesam čuo zamisao da se ograniči broj, ne znam samo kako bi se to sprovelo. Treba preneti poruku svima da su ta mesta, pogotovo Ada u Beogradu, dodatni rizik bez obzira na to što neko pokušava da održi distancu. Svaki pojedinac taj rizik prihvata. Ništa tu nije, uslovno rečeno, baš dobro. Ako imate ovakvu situaciju, gde je 100.000 ljudi, možete jednostavno da pretpostavite da postoji sto onih koji ne znaju da su inficirani i preneće nekome infekciju. Oni koji idu i prihvataju rizik, moraju da vode računa," rekao je Kon.

 "Znamo da je R0 reprodukcioni broj 2,7 to je mnogo. To znači da jedna osoba može da zarazi 2,7 osoba. Postavlja se pitanje koliko dugo je zaraženi bio u kontaktu. Nemamo mere osim brojanja ljudi u vodi i prodatih karata. Kontrola mora da postoji, a da li će biti kažnjavanja, videćemo. To je unadležnosti grada," rekao je on.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.