Zdravlje

Epidemiolog: Korona virus je ISTI kao u martu, ali OVO nas je IZNENADILO!

Autor Nataša Petrović

Epidemiolog iz Kliničkog centra Srbije o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, sudaru korone i gripa i mutiranju virusa...

Izvor: Youtube/Screenshot/Jutarnji Program TV HAPPY

"Broj inficiranih je ovih dana manji, to nam daje blagu nadu, ali dalji pad zavisi od nas. Pad broja prijema i pregledanih je evidentan i na Klinici za infektivne bolesti, ali i u okviru Klinike za dermatovenerologiju", rekla je epidemiolog dr Vesna Mioljević iz Kliničkog centra Srbije gostujući u Jutarnjem programu na TV Prva. 

Mnogi tvrde da se virus promenio u odnosu na onaj u martu – šta doktorka kaže o tome?

"U martu smo se svi prvi put susreli sa situacijom i virusom - sa situacijom koja nas je zatekla po broju pacijenata. Virus se nije promenio, isti je kao u martu,iznenadilo nas je možda što smo kao struka mislili da će se tokom leta drugačije ponašati, ali njegova osnovna karakteristika je da se brzo veže i lako širi. Priča se da je mutirao, ali to nije neobično, virusi mutiraju, svake godine se vakcinišemo protiv gripa i moramo primiti vakcinu protiv virusa koji cirkulišu. Korona se lako vezuje za receptore humanih ćelija i lako se prenosi, upravo je u periodu juna krenuo mnogo veći broj pozitivnih, a karakteristično u odnosu na mart je da sada ima mnogo više mlađih sa teškom kliničkom slikom".

Kao potencijalno objašnjenje zašto je dosta mladih sa teškom kliničkom slikom, epidemiolog navodi da je moguće da se mladi ne jave odmah, uz pojavu prvih simptoma, već čekaju da simptomi postanu ozbiljniji.

"Stariji građani su postali oprezniji, nose maske, više nego mlađi", kaže ona.

Epidemiolog kaže da su "obične" hirurške maske dovoljna zaštita, te da nema potrebe da nosite specijalne N95 maske.

"Savet za sugrađane da je obična maska za njih dovoljna, viđamo one sa N95 maskama, ali to nije preporuka, čak je teško disati sa njom. Ova maska je sasvim dovoljna, prihvatljiva je u prevozu, prodavnici... Primećujem da poslednjih nedelju-dve ljudi više nose maske. Ako nama lekarima, sestrama, nije teško da nosimo maske, posebno oni koji nose punu opremu, mislim da svako od nas može da pruži doprinos noseći ove maske, da bismo i potencijalni jesenji talas dočekali spremniji".

Toliko se priča o sudaru korona virusa i gripa, ima li šanse da to izbegnemo?

"Po našem iskustvu grip kreće u decembru, zato je krajem oktobra i početkom novembra preporučljiva vakcinacija protiv gripa, da imamo dovoljno vremena da se zaštitimo. I vakcinisana osoba može dobiti grip, ali sa dosta blažom kliničkom slikom. Treba da se pripremimo na taj scenario, ali niko ne može da zna šta će tada biti, da li će se spojiti korona i grip, ali preporuka je svakako vakcinacija protiv gripa".

Dr Mioljević je istakla i da svako od nas može da se zarazi korona virusom, ali da se ne zna kakav će kod koga ishod biti. Zato insistira da je važno da svi nosimo maske.

Mondo.rs

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.