Zdravlje

Svi se PLAŠE da li će VAKCINA protiv korone biti bezbedna – evo šta o tome kaže dr Darija Kisić Tepavčević

Autor Nataša Petrović

Vakcina protiv korona virusa tema je koja zanima ceo svet, a evo šta o potencijalnoj vakcini kaže dr Darija Kisić Tepavčević.

Izvor: RTS

Pandemija korona virusa potresa ceo svet – do sada je zaraženo skoro 18,5 miliona ljudi širom sveta, a preminulo je gotovo 700.000 ljudi. Jasno je da zbog takvih podataka čitav svet iščekuje vakcinu protiv korona virusa.

"Pitanje imunizacije je jako značajno, isključivo javno-zdravstveno pitanje. Kada, kako i u kom momentu i da li će da se uvede neka vakcina u našu zemlju, kao obavezna ili preporučena, ima jasan protokol koji je baziran na stručnim elementima, nikakav drugi parametar i kriterijum ne može da dođe u obzir. Kada je u pitanju vakcina protiv kovida-19, iako je u ovom momentu veliki broj zemalja u trci za pravljenje vakcine, jer nam je svima jasno kolike su potrebe za njom, u ovom momentu još nijedna vakcina nije napravljena, niti je u fazi da bi mogla da se primi u nekom bližem vremenskom periodu", rekla je dr Darija Kisić Tepavčević na konferenciji za medije Kriznog štaba.

Iako vakcina još uvek nije napravljena, mnoge već brine koliko će ona biti bezbedna.

"Ono što treba svima da nam bude jasno da sve vakcine koje su u upotrebi u našoj zemlji i koje će da budu, sve su prošle bezbednosne procedure i kontrole i koriste se i u drugim zemljama, pre svega zemljama EU. Nijedna vakcina neće i ne može da bude primenjena kod nas ukoliko nema sve sertifikate, ukoliko nije prošla sve kontrole u našoj Agenciji za medicinska sredstva i mora da bude maksimalno bezbedna i visoko efikasna".

Vakcine još nema, a ima li nekih naznaka kada će je biti?

"Ne može niko definisati vremensku odrednicu, ali nijedna vakcina još nije prošla sve faze istraživanja. Kada se i proizvede jedna vakcina, njena nabavka nije jednostavna procedura. Kada se procenjuju potrebe i količine za obaveznu vakcinaciju, raspisuje se tender, to sve traje godinu dana. Kada je u pitanju kovid, jeste sve specifično, ali to nije nešto što se broji u danima, a usudila bih se da kažem ni u mesecima".

Na najave mnogih da će vakcina biti spremna do kraja godine, dr Kisić poručuje:

"Ceo svet se nada da je tako nešto moguće jer bi nas to značajno ojačalo u borbi protiv korone, ali ne možemo da kažemo da je to izvesno, mada se nade polažu u dve-tri farmaceutske kuće koje su pri kraju istraživanja".

Mondo.rs

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.