Zdravlje

KON: Evo KADA će se PRODUŽITI RAD KAFIĆA

Autor Maja Gašić

Poslednje informacije o epidemiološkoj situaciji u Srbiji.

Izvor: RTS

Na današnjoj konferenciji za pres, članovi Kriznog štaba izneli su najnovije detalje o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u Srbiji.

Premijerka Ana Brnabić dala je pregled novih podataka o korona virusu za danas. 

"Testirano je 9.858, pozitivno 295. Nažalost, preminulo je 9 osoba. 132 na respiratorima. Iako imamo novi 295 potvrđenih, realnost je da nam se procenti dobro drže i smanjuju. Pritisak je ozbiljnije slabiji nego pre dve nedelje", rekla je Brnabićeva.

"Danas smo počeli da obilazimo sve postojeće laboratorije, u ovom trenutku 22 se bave PCR testiranjem. Ima 9 novih lokacija, nisu još potvrđene, treba još videti da li je moguće obučiti ljude i nabaviti aparate", rekla je premijerka.

Dr Predrag Kon je dao svoje mišljenje o situaciji u Srbiji.

"Treba reći da se epidemiološka situacija blago popravlja. Smanjenje novootkrivenih slučajeva i postepeno pražnjenje bolnica su dobri pokazatelji. Pratimo broj pregleda, posebno u Beogradu, jasno se vidi smanjenje u odnosu na prošlu nedelju. Svi pokazatelji ukazuju na to da smo u postepenom smirivanju i prelasku iz nepovoljne u nesigurnu situaciju. Bitno je preko vikenda sporovoditi mere, izbegavati kontakte, nositi maske o koristiti sva upozorenja koja smo davali."

Komntarišući peticiju "Ujedinjeni protiv kovida" i zašto veliki broj lekara sumnja u "brojke", premijerka je rekla: 

"Vidim frustriranost, ali to morate njih da pitate. U Italiji je podneta prijava protiv premijera Kontea zato što nije uveo na vreme restriktivne mere. U Austriji suprotno. Ili ste previše restriktivni ili nedovoljno. I meni je juli lično jedan od najtežih meseci u životu. Dali smo sve od sebe, borili smo se. Mnogo spremniji dočekujemo jesen. Radimo na novom informacionom sistemu koji će biti mnogo precizniji. Spremna sam da razgovaram sa ljudima koji su potpisali peticiju, kada bih znala ko im je predstavnik", rekla je premijerka.

Na ova pitanja odgovorio je i dr Predrag Kon.

"Procena profesora Belojevića - nije realna, što se tiče lekara "Ujedinjeni protiv kovida" - mi smo na istoj strani, što se tiče popuštanja mera - nije vreme da o tome razgovaramo, što se tiče obaveze nošenja maski, racionalno je da nastavimo, što se tiče rada kafića, to će se desiti posle polaska u školu, po mom ubeđenju."

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.