Hipertenizija, dijabetes...

Zašto MLADI nekad završe na RESPIRATORU, a HRONIČNI BOLESNICI "bolje prođu"?

Autor Maja Gašić

Dr Edita Stokić na konferenciji za medije Kriznog štaba o novim saznanjima o korona virusu!

Na današnjoj konferenciji za pres, članovi Kriznog štaba izneli su najnovije detalje o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u Srbiji, a dr Edita Stokić objasnila je zašto se kod mladih često razvija teža klinička slika, dok kod nekih pacijenata koji spadaju u grupu rizičnih, slika bude blaža. 

"Svaka hronična bolest, kardiovaskularna, metabolička, maligna, ne mora da znači i težu kliničku sliku i oboljevanje od kovida. Ali svakako je rizik veći da se pre hospitalizuju, budu na intenzivnoj, na respiratoru, zbog stradanja respiratorne funkcije.

Imamo veliki broj mladih sa teškom kliničkom slikom koji zahtevaju intenzivnu negu, ali kod njih je dominantna promena na plućima. To je izraženije, a faktori koji ukazuju uzrok jesu to što se duže osećaju dobro, pa ne pridaju značaja temperaturi, kašlju, malaksalosti, pa se kasnije javljaju lekaru. Stariji se javljaju ranije, pa su mere intervencije ranije, i samim tim bolji izgledi. Kod hroničnih oboljenja, kao npr. hipertnezije, ako je ona regulisana, pacijent je "prešao" u grupu zdravih i nema rizika koji nosi njegova dijagnoza. Ako je šećerna bolest, nije svejedno da li ima 5 ili 6 šećer, kao što smo imali slučajeve sa šećerom 22, 23, oni imaju niz poremećaja kod kojih se brže i ranije javljaju komplikacije. Imati hroničnu bolest ne znači da će se osoba razboleti, ali nosi veći rizik", zaključila je dr Edita. 

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.