Zdravlje

NOVO OTKRIĆE: OVE žene treba POSEBNO DA SE ČUVAJU, imaju veći RIZIK od razvoja TEŠKIH SIMPTOMA korona virusa

Autor Nataša Petrović

O korona virusu se još mnogo toga ne zna, ali naučnici svakodnevno imaju nova saznanja...

Na početku pandemije korona virusa, naučnici su istraživali zašto žene obolevaju nešto manje nego muškarci, i postojala je teorija da ih štiti estrogen.

Sada je najnovije istraživanje otkrilo da žene u post-menopauzi imaju nešto veći rizik da razviju teže simptome korona virusa, a sve to opet ima veze sa estrogenom. Naime, naučnici sa Kraljevskog koledža u Londonu tvrde da lučenje estrogena pruža nešto veću zaštitu od korone.

Da bi došli do ovih otkrića, analizirali su podatke oko 600.000 žena koje koriste aplikaciju Covid Symptom Study. One su putem aplikacije svakodnevno obaveštavale naučnike kako se osećaju, a utvrđeno je da su dame u post-menopauzi imale 22 odsto veći rizik od razvoja težih simptoma, u odnosu na žene koje i dalje imaju menstruaciju.

Takođe je veća verovatnoća da će ove žene biti hospitalizovane i da će im biti potrebna respiratorna podrška.

Žene u ranoj menopauzi pak, imaju manju verovatnoću da će se ozbiljnije razboleti od korone, kao i one na kombinovanoj kontracepcijskoj tableti budući da ona sadrži estrogen.

Estrogen je inače polni hormon koji je odgovoran za razvoj i regulaciju ženskog reproduktivnog sistema. Nivo estrogena opada kod žena u menopauzi i može da utiče na funkcionisanje tela, pa čak i na imuni sistem.

Mondo.rs

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.