Deca na jačem udaru!

BEBA od samo 37 dana leči se od korone: Evo kako virus pogađa decu u Srbiji

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Na Dečjoj klinici KBC "Dr Dragiša Mišović" od početka pandemije lečeno je 300 mališana, evo koliko ih je sada i u kakvom su stanju.

Od početka pandemije korona virusa, skoro 300 dece primljeno je u Dečju kliniku "Mišovića", sada ih je osmoro i taj broj se smanjuje iz dana u dan.

Rukovocilac ove ustanove dr Olivera Ostojić rekla je za domaće medije da je među njima i beba od 37 dana!

"Sva su deca dobro i na planiranim terapijama. U suštini uvek imamo decu raznih uzrasta, od novorođenčadi do 18 godina. Sredinom jula imali smo najveći broj prijema u ovom talasu, ali se u poslednje dve nedelje taj broj smanjio," rekla je ona.

"Svakog dana imamo jedan ili dva prijema, ali mnogo više otpusta, manje se upućuju na lečenje i deca iz unutrašnjosti Srbije. U prethodnom piku, za dva meseca smo primili oko 140 dece, a tokom ovog otprilike isto, samo za kraći period, za mesec dana," rekla je ona.

Tinejdžeri imaju sve ozbiljniju kliničku sliku, kazala je dr Ostojić, jer u prvom talasu nije bilo dece koja su zahtevala potporu tercijarne zdravstvene zaštite.

"U ovom talasu imali smo i dete na respiratoru, dečaka od 14 godina. Od mlađih sa ozbiljnijom slikom imali smo samo petogodišnje dete iz Tutina. Svi ostali sa težim kliničkim slikama imali su 14-15 ili više godina," rekla je ona.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.