Važno je!

13 saveta VODEĆEG svetskog epidemiologa: Ovo su JEDINI načini da se zaštitite od korona virusa!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Pratite ove savete, jednostavni su a zaštitiće vas!

Izvor: Guliver/Getty images/Drew Angerer/Staff

Vodeći američki epidemiolog Entoni Fauči poručio je šta treba i šta ne treba da radimo ako želimo da izbegnemo zarazu korona virusom. Saveti su drastični, lični i zahtevaju veliku disciplinu.

Ovo je 13 tačaka kojima morate da se vodite ako želite da se zaštitite od korone!

1. Izbegavajte kafane

To što su kafane otvorene ne znači da su bezbedne. Doktor Fauči kaže da mahom imaju slabu ventilaciju, što pogoduje širenju virusa. Savet je da sedite u bašti i nosite masku.

2. Nosite masku stalno

Iako je na početki pandemije govorio da su maske neophodne medicinskom osoblju, doktor Fauči sada smatra da svi treba da ih nose čim napuste dom, jer su maske najbolje sredstvo za zaustavljanje širenja zaraze. Naročito je opasno biti bez maske u većoj grupi ljudi.

3. Distancirajte se

Kada savetuje fizičko distanciranje, doktor Fauči preporučuje izbegavanje svakog okupljanja, ne samo udaljavanje na dva metra od druge osobe.

4. Spremite se za nepredviđeno

Čak i kada ne očekujete da ćete nekoga sresti ili da ćete se naći u gužvi jer biste samo da "skoknete" do apoteke ili prodavnice, može vam se dogoditi suprotno. Zato uvek pri sebi treba imati masku i sredstvo za dezinfekciju ruku.

5. Preuzmite odgovornost

Ili ste deo rešenja ili ste uzrok problema, poručio je doktor Fauči sugrađanima koji ne poštuju propisane mere i savete. Svako od nas odgovoran je prema sebi, ali i prema okolini, borba sa epidemijom je proces koji se ruši pojedinačnim slučajevima nonšalantnog i neodgovornog ponašanja.

6. Čuvajte se "zdravih"

Više od trećine zaraženih nema nikakve simptome a prenose virus, i to je najveća opasnost u ovoj pandemiji. Budući da ne znate ko je oko vas zaražen, pa čak ni da li ste vi nosilac virusa, ponašajte se kao da ste stalno okruženi kliconošama.

7. Vakcinišite se

Čim bude dostupna vakcina, nemojte oklevati da je primite, poručuje doktor Fauči. On je svestan svih otpora i sumnji koje se javljaju u pogledu vakcinacije, ali kaže da se "imunitet krda" ne može dostići na drugačiji način bez katastrofalnih posledica po populaciju i zdravstveni sistem.

8. Čim osetite simptome, testirajte se

Doktor Fauči je veliki pobornik masovnog testiranja jer veruje da se jedino tako može "ući u trag" načinu širenja virusa. Svakome ko oseti simptome (temperatura, malaksalost, suvi kašalj, odsustvo čula ukusa i mirisa) on savetuje da se odmah testira i da se samoizoluje pre nego što mu stignu rezultati kako bi izbegao da zarazi ukućane i okolinu.

9. Verujte stručnjacima

"Pandemija nije stranačko pitanje, nemojte uvoditi politiku u borbu sa virusom," poručio je doktor Fauči Amerikancima, koje ove godine čekaju predsednički izbori. Poziva naciju da veruje medicinskim stručnjacima, posebno onima koji su dokazali da govore istinu, a u koje ubraja i sebe.

10. Ozbiljno shvatite svoje druge bolesti

Ako ste dijabetičar, imate problema sa srcem, pritiskom, gojaznošću, ako se lečite od raka, spadate u visokorizične grupe koje ne smeju da se zaraze. Izbegavajte putovanja, posebno turistička, smanjite mogućnost zaraze na minimum tako što ćete koristiti sredstva zaštite i kloniti se gužve.

11. Ne očekujte brz kraj epidemije

Epidemija se savladava postepeno, poručio je doktor Fauči dodajući da je naše nestrpljenje najveća prepreka zaravnavanju krive zaraze. Do tog rezultata se stiže polako i postepeno, a nerealna očekivanja o brzom kraju mogu dovesti do malodušnosti i odustajanja od neophodnih mera zaštite, što je opasno i može značajno da produži epidemiju. Ne pravite planove koje epidemija može da spreči.

12. Deca smeju da se igraju u grupama do petoro, maksimalno desetoro

Nije realno držati decu zaključanu kod kuće preko leta, niti ih naterati da sve vreme nose maske dok se igraju. Zato je bolje ograničiti broj dece u grupi na petoro do desetoro jer se tako odgovara na njihove potrebe za druženjem, a smanjuje rizik od zaraze.

13. Sve što kupite neka odstoji jedan dan

"Idem redovno u nabavku, ali kada dođem kući najpre povadim stvari iz kesa, onda operem ruke i sve našpricam dezinfekcionim sredstvom i ostavim da odstoji jedan dan," rekao je doktor Fauči Amerikancima. Ako tako radi vodeći epidemiolog SAD, možda je pametno da ga kopiramo.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO/RTS)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi