Čekamo bolje rezultate!

Ovaj broj krije TAJNU USPEHA u ŠVEDSKOJ! Misteriozni "R0" je DALEKO VAŽNIJI od "Konovog koeficijenta", evo šta otkriva

Autor Maja Gašić

Broj na koji su Šveđani bili ponosni.

Izvor: MONDO/Podaci Batuta/Goran Sivački

Od početka epidemije korona virusa u Srbiji pratili smo broj novozaraženih po danima, pa brojeve hospitalizovanih, preminulih, kao i pacijenata na respiratorima, ali i čuveni "Konov koeficijent".

Ovde je reč o broju novozaraženih u odnosu na broj testiranih u razmaku od 24 sata, a tako je narodski nazvan pošto je upravo dr Kon svojevremeno objašnjavao njegovu važnost.

Da podsetimo, pri kraju prvog talasa korona virusa, dr Predrag Kon je rekao "da ćemo o ukidanju vanrednog stanja i ukidanju restriktivnih mera moći da razgovaramo kada ova brojka padne ispod pet odsto". Poslednjih nedelja se to još nije desilo.

Međutim, ispostavilo se da je jedan drugui broij, jedan drugi koeficijent daleko značajniji. Radi se o broju "R0", odnsosno reprodukcionom broju koji govori o  potencijalu jedne osobe da zarazi druge. 

U Švedskoj, čija strategija u brorbi sa korona virusom i dalje izaziva polemike, ovaj broj je pre ponovnog buktanja epidemije iznosio 0,8.

A koliko je trenutno kod nas, nedavno je otrkio vodeći srpski epidemiolog dr Predrag Kon:

"Znamo da u Srbiji R0, reprodukcioni broj, iznosi 2,7 i to je mnogo. To znači da jedna osoba može da zarazi 2,7 osoba", rekao je dr Kon. Ako gledamo malo širu sliku, to znači da 300 zaraženih, koliko je potvrđenih slučajeva poslednjih dana, mogu da prenesu ili su već preneli koronu (u slučaju da se nisu pridržavali preporučenih mera) na 810 osoba.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.