Hoće li nas to spasti?

Dr Darija Kisić Tepavčević OBJASNILA: Evo OD ČEGA zavisi KOLEKTIVNI IMUNITET

Autor Nataša Petrović

Da li kolektivni imunitet može da nam pomogne u borbi protiv korone i od čega zavisi koliki je kolektivni imunitet...

Od početka epidemije govori se o kolektivnom imunitetu kao potencijalnom "spasu" od korone. Govorilo se o tome da su pojedine zemlje, poput Švedske, pustile da se virus proširi među ljudima da bi se stekao kolektivni imunitet.

Na konferenciji za medije Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević objasnila je od čega zavisi kolektivni imunitet.

"To je jedan dinamičan pojam, to nije brojka koja se ne menja, a zavisi od nekoliko faktora. Zavisi od dužine imuniteta nakon preležane bolesti, da li uopšte postoji i koliko dugo traje, zavisi da li postoji vakcina, a ako postoji, koliko dugo traje postvakcinalni imunitet. Utiče i prirodni priraštaj, novorođenčad smanjuju kolektivni imunitet, migracije stanovništva...".

"Prema dosadašnjim procenama, stepen kolektivnog imuniteta koji bi mogao da spreči širenje virusa je između 50 i 60 odsto. Ono što je sigurno je da kako bude jačao naš kolektivni imunitet, virus će sve više slabiti. Kolektivni imunitet jeste naš odbrambeni mehanizam od svih zaraznih bolesti, pa i korone. Ne ide to brzinom kojom bi svet želeo, ali imamo svakako veći imunitet nego na početku epidemije", zaključila je dr Kisić Tepavčević.

Mondo.rs

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.