Šta koči?

Premijerka o privatnim laboratorijama: U stambenim zgradama da se radi PCR? Ja ne bih volela da živim u toj zgradi

Autor Maja Gašić

Predsednica Vlade Republike Srbije istakla je da epidemiološka situacija ide nabolje, ali da je neophodna disciplina.

Izvor: Printscreen/TV PRVA

Gostujući u jutarnjem programu na TV Prva, premijerka Republike Srbije Ana Brnabić rekla je da se epidemiolopška situacija u Srbiji poboljšava, ali da još uvek moramo da budemo oprezni i pre svega disciplinovani.

Kako je ponovila,Srbija će biti jedna od prvih 20 zemalaj u svetu koja će imati vakcinu protiv korona virusa. Trenutno se pregovara sa više kompanija i zemalja koje rade na razvoju ove vakcine.

"Dosta rano smo krenuli u pregovore sa različitim partnerima i kompanijama. Očekujem da, čim bude bezbedna, čim se budu završile faze testiranja da je imamo", rekla je Brnabićeva.

O tome da li možemo da očekujemo da će se korona vratiti, prdsednica Vlade kaže: 

"Uvek postoji mognost da se virus vrati. Kad god se opustimo, postoji mogućnost i velika verovatnoća da dođe do zaražavanje velikog broja ljudi. Zato je važna disciplina", ističe.

O tome zašto još uvek privatne laboratorije ne rade PCR testiranje, premijerka kaže: 

"To je toliko opasno, toliko osetljivo pitanje, da moramo da vodimo računa o zaštiti ljudi koji sprovode testove. U ovom trenutku ne znam nijednu privatnu laboratorinu, neka me isprave ako grešim, koja ispunjava uslove koje imamo u državnim laboratorijama. Ove laboratorije su u stambenim zgradama, tamo da se obrađuju uzorci? Ja ne bih volela da živim u toj zgradi. Nemojte po cenu bilo čega da dajemo dozvolu, ako nismo oprezni, imaćemo više štete nego koristi", kaže predsednica Vlade.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.