Tragedija koje je potresla Srbiju

SMRT BEBE u Kraljevu: Ovaj SINDROM zovu i "smrt u kolevci", evo koji su UZROCI i kako ga SPREČITI

Autor Maja Gašić

Sindrom koji uopšte nije retka pojava u svetu, javlja se kod novorođenčadi i dece starije od godinu dana.

Jutros oko osam sati u Kraljevu, u stanu u Ulici Dragoslava Bogavca 27, pronađena je bez znakova života beba J. J. Majka je nesrećnu bebu podojila oko tri sata jutros i prema nezvaničnim saznanjima sa bebom je tada sve bilo u redu.

Kada je jutros u 8 sati otišla da je obiđe, primetila je da ne daje znake života. Hitna pomoć je ubrzo stigla i odvela dete u opštu bolnicu "Studenica" gde je samo mogla da bude konstatovana smrt.

Zašto se dešava da beba iznenada, bez ikakvih prethodnih znakova oboljenja umre i to najčešće u snu? Ova slučaj nije retkost u svetu, a dijagnoza je sindrom iznenadne smrti.

Šta je sindrom iznenadne smrti kod dece?

Neznanje kako najčešće dolazi do sindroma iznenadne smrti novorođenčeta je ono zbog čega mnogi roditelji strahuju i boje se da ostave bebu samu.

Sindrom iznenadne smrti je iznenadna pojava smrti kod deteta koje je prethodno bilo zdravo, bez kliničke slike ili simptoma neke bolesti. Javlja se u dva pojavna oblika - kod odojčeta i kod starijeg deteta.

SIDS (Sudden Infant Death Syndrome) je iznenadna i neobjašnjiva smrt bebe mlađe od godinu dana. Najčešće se dešava u snu, pa otuda i naziv "smrt u kolevci".

Sindrom iznenadne smrti odojčeta pogađa decu uzrasta do godinu dana, najčešće u snu.

Ono što je karakteristično, jeste i da se učestalije javlja kod dečaka, posebno tokom "hladnih dana", u zimskom periodu, kod dece koja ne doje, kod dece koja koriste cucle i najčešće u uzrastu od 4. do 6. meseca života.

U Sjedinjenim Američkim Državama ovo je vodeći uzrok smrti beba do prve godine jer tamo čak 2.500 beba godišnje premine u snu. U Srbiji, ovaj broj je daleko manji.

Sindrom iznenadne smrti starijeg deteta se javlja kod dece starije od godinu dana, najčešće u snu. Po učestalosti je manje zastupljen nego kod odojčadi.

Šta je uzrok?

Ovo pitanje je predmet neprekidnog istraživanja širom sveta, ali i pored svih obdukcionih nalaza, uzrok veoma često ostane nerazjašnjen. 

Istraživanja se najčešće baziraju na proverama: respiratornih poremećaja po tipu centralnog hipoventilacionog poremećaja, poremećaja centralnog nervnog sistema i centra za kontrolu budnog stanja tj. spavanja, ugušenja (najčešće kao posledica regurgitacije želudačnog sadržaja i aspiriranja u disajne puteve), poremećaje srčanog ritma a najčešće poremećaja longQT itd.

Kod starije dece u obzir dolaze i retke metaboličke bolesti, kardiomiopatije, poremećaji srčanog ritma.

Šta povećava rizik?

Brojne studije su pokazale da je najčešći faktor SIDS-a spavanje bebe na stomaku. Neki istraživači smatraju da stavljanje bebe na stomak stvara pritisak na detetovu vilicu, sužava disajne puteve i ometa disanje. Postoji i teorija da se stvari poput plišanih igračaka, ogradice ili drugog kreveta u blizini bebine glave zadržavaju vazduh koji beba izdahne, pa tako ne udiše svež. Kako beba udiše i izdiše, nivo kiseonika u telu se troši i akumulira se ugljen-dioksid. 

Osim toga, na to da li će kod bebe doći do ovakovog tragičnog ishoda, utiče i nekoliko drugih faktora rizika: 

* pušenje, konzumiranje alkohola i droga u trudnoći

* nedovoljno brige o trudnoći

* prevremeno rođena deca i bebe sa telesnom masom ispod proseka na rođenju

* starost majki ispod 20 godina

* izlaganje bebe duvanskom dimu po rođenju

* pregrevanje bebine odeće i postelje.

Kako sprečiti?

Američka akademija za pedijatriju (AAP) sprovela je istraživanje nad 1992 dece, sva su spavala na leđima (u takozvanoj ‘’opuštenoj’’ pozi) i sva deca su bila zdrava. Posle ove preporuke Američke akademije za pedijatriju, stopa SIDS-a je opala za 50%. 

Stavljanje bebe na stranu nije dobra ideja, jer postoji velika šansa da se iz tog položaja, u snu, beba prevrne na stomak. U vreme kada bebe počnu da se prevrću (obično između četvrtog i sedmog meseca), one će same odabrati položaj u kom im odgovara da spavaju.

Mnogi roditelji strahuju da spavanje bebe na leđima može dovesti do gušenja, ako beba povrati, ali strulnjaci ističu da ne postoji povećan rizik od gušenja kod zdrave dece.

Ovaj rizik postoji kod dece koja imaju problem sa refluksom ili određenu malformaciju gornjih disajnih puteva. 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi