Vojvodina

Epidemiolog Radovanović upozorava: NE BIH "potrčao" da primim vakcinu, ali ako moram, evo za ČIJU bih se odlučio!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović o razvoju vakcine protiv korone!

Šanse da vakcina protiv kovid-19 bude gotovo stopostotno efikasna "nisu velike", izjavio je u petak dr Entoni Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti.

"Ne znamo koja bi mogla biti efikasnost. Ne znamo da li će biti 50% ili 60%. Voleo bih da to bude 75% ili više ", rekao je dr Fauči, a sada je srpski epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović rekao da je rano govoriti i o efikasnosti, i o mogućim neželjenim dejstvima.

Prof. dr Radovanović je za domaće medije rekao da je rano govoriti o detaljima potencijalnih vakcina budući da još uvek nisu poznata njihova neželjena dejstva na velikom broju ispitanika.

"Postoje vektorske sa jednim adenovirusom, u koji je ubačen antigen, molekulska struktura korona virusa. Postoje i druge vrste, zato se stimuliše rad više laboratorija. Neke od njih će sigurno da 'otpadnu' zbog neželjenih dejstava, neke zbog nedovoljne zaštite. Sigurno je da ko god bude proizveo vakcinu, ona neće biti istog kvaliteta kao što je slučaj recimo sa onom protiv tetanusa, gde je zaštita gotovo 100 odsto, ili onom protiv malih boginja. Zaštita će biti bliža onoj protiv gripa, oko 60 odsto," rekao je on.

"Nikome nije jasno kako će vakcina delovati na memorijske ćelije, i koliko će zaštita trajati. Da li će štititi jednu, dve ili više sezona, nije poznato, potrebna su ispitivanja da bi se to dokazalo. Ali čak i ako efikasnost bude poput vakcine protiv gripa, bićemo zadovoljni," rekao je on.

"Ne bih išao na to da je odmah primim, sačekao bih da vidim rezultate, ali bih se najverovatnije opredelio za kinesku. U ovom trenutku, što se tiče najava, najbliži proizvodnji su Rusi, ali obećavaju i oksfordska i dve-tri američke," rekao je on.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO/Politika)