Nove informacije!

DETALJI o ruskoj vakcini: Koliko dugo štiti, po kome je dobila ime i koliko doza su već NARUČILE druge zemlje

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Putin objavio da ruska vakcina stiže, a sada se oglasilo i Ministarstvo zdravlja!

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin objavio je da je registrovana prva ruska vakcina za korona virus. Ranije je najavljeno da će Rusija od 12. avgusta početi vakcinu da daje lekarima i drugim radnicima hitnih službi, a sada se oglasilo Ministarstvo zdravlja i objavilo dodatne detalje.

Vakcina protiv korona virusa koju je razvila Rusija nazvana je "Sputnjik V" (V za vakcinu), po sovjetskom satelitu, prvoj svemirskoj letelici koja je poslata u orbitu Zemlje, rekao je predsednik fonda uključenog u razvoj vakcine.

Više od milijardu doza je unapred naručilo 20 stranih država, rekao je Kiril Dmitrijev, i preciziraio da treća faza proba počinje sutra, a početak industrijske proizvodnje vakcine je predviđen za septembar.

Ljudi koji prime novu rusku vakcinu protiv kovida-19 biće imuni na novi korona virus do dve godine, saopšteno je iz ruskog ministarstva zdravstva.

"Vakcina je nastala u istraživačkom centru Gamaleja, koji je radio na pronalaženju vakcine koristeći oprobane procedure uzgoja vektora adenovirusa", preneo je TAS reči ministra zdravstva Mihaila Muraškova.

"Želeo bih da naglasim da su naši naučnici još devedesetih ekperimentisali sa pripremom za genske terapije. Daljim istraživanjima formirana je univerzalna platforma za izradu vakcina protiv različitih infektivnih bolesti, a na tim platformama su naši stručnjaci uspeli da stvore šest vakcina koje su u različitoj meri u upotrebi u Rusiji", izjavio je ruski ministar zdravstva Mihail Muraško i naveo kao primere vakcine protiv ebola virusa i korona virusa tipa MERS-CoV.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.