Zdravlje

Pušenje elektronskih cigareta POVEĆAVA rizik od TEŠKOG oblika korone? Najugroženija je OVA starosna grupa!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

"Nisu ni svesni šta se dešava u plućima," kažu lekari!

Tinejdžeri i mladi koji redovno puše elektronske cigarete češće i teže obolevaju od korone od nepušača iste godine. Pušenje elektronskih cigareta utiče na pluća mladih, navode naučnici sa Stenforda.

Tim medicinara profesorke na pedijatriji Boni Halpern-Felšer za Univerziteta Stenford prvi put je uradio ovakvu studiju, koja je pokazala da je među pozitivnima na koronu bilo pet puta više onih koji su pušili e-cigarete.

To ne znači neizostavno da su pod većim rizikom, ali oni koji su ih pušili bili su pod većom verovatnoćom da će razviti simptome kao što su temperatura, kašalj, umor ili problemi sa disanjem. Naučnici podvlače da su oni koji razviju simptome, logično, bili i oni koji su se češće javljali na testiranje.

Rizik od obolevanja za one koji su pušili i obične i e-cigarete bio je 6,8 odsto. Ali studija nije mogla da pruži konkretne podatke za pušače samo običnih cigareta.

"Adolescenti i mladi moraju da znaju da neko ko puši e-cigarete neposredno povećava rizik od korone, jer oštećuje ebi pluća. Brojni mladi veruju da ih starosna dob štiti od korone, ali rizik od bolesti je ovako povećan," saopštio je tim naučnika.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO/Dojče vele)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.