Zdravlje

Italijanski lekari HVALE srpske kolege, a evo šta kažu o VAKCINI protiv korone i NOVOM TALASU virusa!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Preživeli su stravičnu situaciju sa koronom u Italiji, sada pomažu srpskim lekarima!

"Srpski lekari su apsolutno spremni za borbu s epidemijom korona virusa. Videli smo odlično organizovane bolnice, veoma dobro pripremljene kolege na svim nivoima. Organizacija je veoma uspešna," kažu italijanski lekari, koji u Srbiji borave već dve nedelje.

Šestočlani italijanski tim došao je u misiju u Srbiju zahvaljujući dogovoru između Vlade Italije i Vlade Srbije a na inicijativu Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije i italijanske Civilne zaštite.

Kako je izgledala njhova borba u epicentu najvećeg žarišta u Evropi, kakva je situacija u Italiji danas, ali i koje zaključke nose nakon posete srpskim bolnicama i razmene iskustava s kolegama, pričaju članovi medicinskog tima: šef Jakopo Palavičini (hirurg), Aliče Polano (medicinska sestra Odeljenja za hitan prijem), Agostino Roasio i Andrea Ronkarati (anesteziolozi), Andrea Marijano (infektolog) i Vito Prokači (specijalista urgentne medicine).

U Srbiju su došli kako bi sa našim lekarima razmenili iskustva i ideje sa prvih borbenih linija. Obišli su Klinički centar Srbije, Zemunsku bolnicu, kliničke centre u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu i KBC "Bežanijska kosa", a utisak koji su stekli je, kažu, da je naš zdravstevi sistem na visokom nivou, te da je odgovor na pandemiju bio veoma uspešan.

"Srpski lekari su apsolutno spremni za borbu s epidemijom. Videli smo odlično organizovane bolnice, veoma dobro pripremljene kolege na svim nivoima. Razgovarali smo s direktorima bolnica koji su pokazali da imaju vrlo jasne ideje o tome šta bi trebalo raditi. Zaštita zdravstvenih radnika u Srbiji je na izuzetno visokom nivou. Osoblje bolnica ima najviši nivo zaštitne opreme i umeju da je koriste. Organizacija je veoma uspešna, uspeli su da drže odvojene pozitivne od negativnih slučajeva i one neutvrđene, koji su najproblematičniji u tom smislu," kaže Palavičini.

Na pitanje da li Italija polaže nade u vakcinu i kada je realno očekivati da bude u upotrebi, član tima, infektolog Andrea Marijano kaže da su za sada rezultati ohrabrujući, ali da se s vakcinom ne sme žuriti, jer postoji opasnost da se izazove veća šteta nego korist ukoliko se preskoče ili ubrzaju neke od faza ispitivanja.

"Kao infektolog mogu da kažem da postoje ohrabrujuće naznake iz naučne javnosti utoliko što su se poslednje vreme pojavile naučne publikacije. U svetu su trenutno istraživanja u toku za 230 vakcina protiv virusa korona, od toga su tri okončale prvu fazu i dale neke ohrabrujuće rezultate. Ono što je veoma važno naglasiti jeste da bi trebalo dati vremena nauci i nipošto ne požurivati struku. Srećni smo zbog prve faze ispitivanja, a potrebno je da prođe četiri i to sve mora da ispoštuje svoju dinamiku," kaže Marijano.

Dodaje da se i u bolnici u Italiji, u kojoj je on zaposlen, pokrenuta istraživanja vezana za jednu vakcinu.

"Definitivno je važno dati vremena nauci. U toku su istraživanja u SAD, Engleskoj, a pažnja je posvećena i Kini i Rusiji, gde se takođe razvijaju vakcine," kaže.

Navode da na osnovu dosadašnjeg iskustva i podataka koje oni i njihove kolege imaju o korona virusu, misle da će se i korona, kao i veliki broj virusa koji su se pojavljivali pre njega, u budućnosti javljati samo periodično.

"Iako nisam epidemiolog, mislim da će i ovaj kao i veliki broj drugih virusa postati endemski i kao takav se vraćati u pojedinim žarištima periodično, sezonski. Moći će da se izlazi na kraj sa njim," kaže Jakopo Palavičini.

Dodaje da restriktivne mere služe da se čuvena kriva poravna, da se ne dozvoli divljanje, pojava pikova.

"Poenta je da se ograniči cirkulacija virusa i da samim tim zdravstvene stukture budu u mogućnosti da odgovore. To je poenta ograničavanja kretanja," kaže Palavičini.

Na rad srpskih lekara nemaju nikavih zamerki, preneli su im savete za koje misle da će im biti korisni, što je i bio cilj posete.

"Razmena iskustava u tretmanu slučajeva predstavlja cilj naše posete. Ne postoji kodifikovano lečenje za ovu bolest, postoje različiti pristupi i mi smo na osnovu toga udelili neke savete našim kolegama, kao i oni nama. Ono što smo imali prilike da vidimo jeste standard koji važi u Evropi. Srbija je dobro odgovorila na epidemiju. Vaši lekari su uradili izvanredan posao," dodaje šef italijanskog medicinskog tima.

A iskustvo koje je sa sobom doneo ovaj tim lekara je nemerljivo. U aprilu se njihova zemlja suočila sa gotovo najtežim posledicama pandemije virusa korona. Bolnice su bile preplavljene, umrlo je više od 30.000 ljudi, a zdravstveni sistem bio je pred kolapsom. Međutim, i pored toliko udaraca, uspeli su, kažu, adekvatno da odgovore na izazove i da krizu uspešno prebrode.

"Italija je bila prva evropska zemlja koja je bila pogođena pandemijom, posebno severni deo. Međutim, naš zdravstveni sistem je uprkos udarcu uspeo da izdrži. Centralna vlada, kao i regionalne, odgovorila je na efikasan način i veliki je napor i trud uložen koliko vlade toliko i građana, koji su i sami bili izloženi vrlo restriktivnim merama. Kompletno zdravstveno osoblje uspelo je da odgovori na izazov dajući svoj maksimum i zahvaljujući tome uspeli smo da prebrodimo taj period najveće krize, između marta i aprila," kaže šef italijanskog medicinskog tima Jakopo Palavičini.

Dodaje da je svakako bilo stvari koje su mogle da budu urađene drugačije, međutim u tom momentu niko nije mogao da bude pripremljen za takvu situaciju i, uprkos svemu, ocena je da se odgovorilo na najbolji mogući način.

"Sada stvari idu boljim tokom, više nije bilo pikova posle onog iz marta i aprila meseca, broj novozaraženih je trenutno u Italiji stabilan i kreće se oko 300-400 pacijenata dnevno. Brojimo oko 13.000 aktivnih slučajeva, od tog broja 45 ih je na intenzivnoj nezi, što je prilično mali broj. Postoji promena u ponašanju građana, koja je možda i najočiglednija u svakodnevnom životu gde ljudi masovno koriste maske, naročito kada su u zatvorenom. Svest i poštovanje preventivnih mera, kao što je održavanje osnovne higijene i fizičke distance, što je trenutno jedini način da se kriva zaraze drži spuštenom, sada su prisutniji."

Navodi da je ogroman posao urađen je kako bi se širom Italije povećali bolnički kapaciteti, a posebno na intenzivnim negama, da bi se zdravstveni sistem dodatno pripremio za eventualnu pojavu drugog talasa.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO/Blic)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.