Zdravlje

Kardiolog potvrdio: Sve više Srba ima PROBLEM sa srcem zbog korone, pazite na ove simptome jer su na udaru i MLADI!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Načelnik u Klinici za kardiologiju KCS - "sve više njih se javlja"!

Izvor: YouTube/TV Happy

Korona virus, za koji se na početku epidemije mislilo da je respiratorna, a ispostavilo se da je zapravo sistemska bolest koja napada mnoge organe, i kada se uspešno izleči - definitivno ostavlja posledice.

Još od 11. marta, kada je SZO proglasila pandemiju, sve naučne studije sugerišu da bi ova zarazna bolest mogla da "regrutuje" potpuno novu grupu poslekovid-pacijenata, a sada se u to uveravamo i u praksi.

Ako su oštećenja pluća zbog same prirode bolesti, možda i mogla da se očekuju, veliki broj izlečenih od kovida sa ozbiljnim posledicama na srcu iznenađuje i lekare. Prema nalazima najnovije studije sprovedene u Nemačkoj, kod više od tri četvrtine pacijenata koji su se nedavno oporavili od korone razvili su se trajni srčani problemi. U kojem procentu su takva oštećenja prisutna kod pacijenata u Srbiji izlečenih od kovida, pouzdano se ne zna, ali kardiolozi potvrđuju da im u ordinacije dolazi sve više takvih.

"Imamo povremeno pacijente koji su bolovali od kovida u martu ili aprilu, pa su se oporavili, a sada dolaze kod nas u Kliniku zbog problema sa srcem i znacima početne srčane slabosti," kaže profesor dr Dragan Simić, načenik u Klinici za kardiologiju KCS.

"Mi ćemo te ljude dalje da pratimo, a vreme će pokazati da li su promene koje nastaju zbog virusa korona privremene ili trajne. Mnoga istraživanja su u toku, a dosad je poznato da tri četvrtine izlečenih osoba imaju određene promene na srčanom mišiću. Nemačka studija je, recimo, pokazala da je prosečna starost tih ljudi, koje su pratili dva meseca, 49 godina. To su zabrinjavajući nalazi."

Sve promene u organizmu koje se dešavaju tokom ove bolesti, od povišene temperature, dehidratacije, do pada krvnog pritiska, zapravo su ozbiljan atak na srce.

"Oko tri do četiri odsto tih osoba dobije perikarditis, upalu srčane kese, određen broj dobije mioperikarditis (upalu srčane kese i srčanog mišića), a kod oko 22 odsto se uočava stanje koje liči na koksaki miokarditis," navodi prof. Simić.

Srce trajno može da ošteti i neodležana jaka prehlada, a recimo, koksaki miokarditis, izaziva fibrozne promene.

"Srce vremenom počinje da se širi, snaga mišića opada, pacijent počne da se zamara, povremeno kašlje, malaksao je... Kao i u slučaju koksaki miokarditisa, i pacijentima koji su preležali kovid savetujemo da se pripaze. Preporuka je da se izbegavaju veći fizički napori, čak i ako se pacijent posle kovida odlično oseća. Svi koji su preležali infekciju korona virusom trebalo bi da urade bar EKG," rekao je on.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO/Večernje novosti)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi