Evo šta kaže virusolog!

RUSKA VAKCINA je genetski modifikovana: Virusolog Ana Gligić objašnjava kako i da li će iskoreniti koronu

Autor Nataša Petrović

Evo šta kaže virusolog Ana Gligić o vakcini protiv korona virusa!

Izvor: Printscreen/Prva TV

Virusolog Ana Gligić jedna je od prvih virusologa u Srbiji, a u Jutarnjem programu na TV Prva govorila je o ruskoj vakcini protiv korona virusa.

"U ovu vakcinu su ruski naučnici zajedno sa Putinom uložili svoje ja. Vidim da se sumnja u efikasnost, ali moramo verovati onome što kažu iako jako malo znao podataka o toj vakcini. Jedino znamo da je napravljena na jednom bezazlenom adenovirusu koji kod ljudi ne izaziva ništa nego malu prehladu i obično se to ne tretira medicinski. Oni su iskoristili tako oslabljeni adenovirus, kako kažu umrtvljeni, u kojega su ugradili deo sadašnjeg korona virusa koji će obezbediti stvaranje antitela, a neće naškoditi organizmu. Ova vakcina je u stvari genetski modifikovana, ona predstavlja prvi pokušaj u svetu da se zaustavi pandemija", rekla je dr Gligić.

Ona je istakla da bi ova vakcina "trebalo da štiti od korone i svih korona koje su u cirkulaciji, zato što je ugrađen taj deo genoma, sadašnje korone koja je u cirkulaciji".

Na pitanje koja je glavna funkcija vakcine, Gligićeva kaže:

"Da zaustavi infekciju i pojavu novih slučajeva, da se izvrši imunizacija stanovništva i da ovu koronu svedemo na najmanju moguću meru, da se više ne pojavi u epidemijskoj i pandemijskoj formi".

Ipak, iako smatra da je ruska vakcina efikasna, ona smatra da ovom, a ni nekom drugom vakcinom, nećemo iskoreniti korona virus.

"Koronu nećemo iskoreniti vakcinom jer je prirodnožarištan virus, on nas bombarduje iz prirode, ali ćemo postići imunitet više od 60 odsto. Virus ne može skroz da se uništi vakcinom jer je potekao iz prirodnog žarišta".

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.