Zdravlje

Virusolog Ana Gligić: Ovaj virus je JEDNA VRSTA MUTANTA, ali doći će i KRAJ EPIDEMIJE

Autor Nataša Petrović

Virusolog dr Ana Gligić otkrila šta misli o poreklu korona virusa, da li nas i kada očekuje drugi talas korona virusa....

Virusolog Ana Gligić gostovala je u Jutarnjem programu na TV Prva, gde je, između ostalog, govorila o ruskoj vakcini protiv korona virusa, a otkrila je i šta misli o poreklu korona virusa.

"Ne verujem da je ovaj virus nastao u laboratoriji jer da je nastao, za ovih osam meseci bi se neko već pohvalio rezutaltom", rekla je kratko doktorka.

Stručnjaci ne mogu da usaglase mišljenja da li smo sada u drugom piku ili drugom talasu epidemije, kao ni šta nas dalje očekuje...

"Ovo sve što se dešava gore-dole, to su pikovi. Imali smo godišnje i po četiri pika u drugim infekcijama. Ne može se još ništa kazati o budućim talasima, jako je malo vremena za prava istraživanja, čekamo još dve-tri godine kada se ova pandemija dobro istraži i prouči virus".

Kada je reč o tome šta nas očekuje na zimu, dr Gligić kaže:

"Ne mogu da predvidim kako će biti na zimu, ovaj virus je tolika nepoznanica da se i mi sada na njemu učimo nekim novim osobinama virusa. Ja sam u martu rekla da postoji opasnost da ovaj virus pređe u sezonsku bolest.Mislim da ćemo imati problema kada se povučemo u prostorije i zatvorimo u kancelarije i dišemo jedni drugima u lice. Maske štite protiv kapljičnih čestica, ali postoji i drugi način prenošenja - kontaktom, zato smo nosili rukavice. Ja ne nosim sada rukavice, ali radim dezinfekciju, nosim u tašni dezinficijens, gledam da se ne dotičem sa ljudima".

Da li će virus mutirati i tako nam napraviti novi problem?

"Za sve viruse postoji mogućnost mutacije, ovaj virus je isto jedna vrsta mutanta, on je kohabitirao u prirodi sa divljim životinjama ko zna koliko dugo, ali onda se nešto dogodilo i prešao je na ljude, i time promenio svoju ćud. Svaka epidemija prirodnožarišna ima svoj početak i kraj. Doći će i do toga, uzimamo iskustva drugih, da se što pre ovoga oslobodimo".

Iako su stručnjaci najpre polagali nade u to da će leto ubiti korona virus, to se, nažalost, nije desilo.

"Virus u spoljašnjoj sredini ostaje dugo jer je termolabilan, perzistentno može opstati na visokoj temperaturi. Ovaj virus i na 70 stepeni ostaje živ, na njega ne utiču visoke temperature, ali UV zračenje utiče".

Još jedna stvar oko koje naučnici ne mogu da se dogovore je kolektivni imunitet – jedni smatraju da je u tome spas, drugi ne misle da to može da pomogne...

"Verujem u stvaranje kolektivnog imuniteta. Mi sada imamo da više od polovine, možda čak i dve trećine testiranih, ne pokazuju kliničke znake, ne idu u bolnicu na lečenje, tako da je to takozvano prirodno prokužavanje, bez naše kontrole", iznela je svoje viđenje dr Ana Gligić.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.