"Gori" Facebook!

Reči medicinskog tehničara "ZAPALILE" ZEMLJU: Dođite meni da kažete da VIRUS NE POSTOJI!

Autor Nataša Petrović

Mnogi i dalje tvrde da korona virus ne postoji i da je to svetska zavera, a evo šta im je poručio jedan medicinski radnik...

Izvor: Facebook/Screenshot/Marco Bellafiore

"Dođite da meni kažete da je sve u redu, da nema kovida i da mozemo slobodno na ples u diskoteku, mi smo u hermetičkim odelima, na 30 stepeni, mi radimo dok se vi zabavljate, i to sve za dodatnih 100 evra bruto mesecno", ovako na svojoj Facebook stranici piše medicinski tehničar Marko Belfijore, iz rimske poliklinike, "Umberto 1".

Za samo nekoliko sati njegove reči, na društvenim mrežama, prenesene su nekoliko hiljada puta, a to jedna od udarnih vesti i u svim današnjim medijima.

U Italji broj zaraženih postojano raste već drugu nedelju zaredom, a u poslednja 24 sata dosegao je najviši nivo od 23. maja - registrovano je 629 novozaraženih, a u nekim regijama je indikator širenja zaraze Rt, iznad 1, što znaci da se virus širi eksponencijalno.

Prema saopštenju Visokog Institiuta za zdravlje trenutno ima registrovanih 925 žarista, od kojijh 225 traju već drugu sedmicu. Ukupno zaraženih u Italiji je 14.406 osoba.

Jedna od regija gde se beleži najveći porast zaraženih osoba je provincija Veneto, na severu Italije, gde je u poslednja 24 sata bilo 120 novih slučajeva korona virusa.

Provincija Veneto je na vrhuncu pandemije u Italiji uspevala da održi nizak nivo zaraženih i preminulih, zahvaljujući takozvanom "modelu Veneto", koji se sastojao u masovnom testiranju stanovnika, kako su tada objašnjavali epidemiolozi "za virusom se tragalo, nisu čekali da se pojavi".

Sadašnji talas širenja se pripisuje takozvanim "uvezenim slučajevima" iz drugih regija ili iz inostranstva.

Vlada je uredbom od 7. avgusta ostavila mogućnost pojedinim regijama da same odluce da li će otvarati diskoteke, a neke kao Basilikata i Kalabrija su dozvolili rad diskoteka, ali su ih na brzinu zatvorili jer je kovid-19 počeo zabrinjavajuće da se širi.

Vlada apeluje, naročito na mlade, da na svoje mobilne telefone instaliraju aplikaciju "Imuni", koja u potpunoj anonimnosti omogućava da budete obavešteni ukoliko ste bili u blizini zaražene osobe.

(MONDO/Tanjug)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.