Zdravlje

Američki lekar ne veruje Putinu: Treća faza? Nije moguće! Naziv vakcine "Sputnjik-V" SVE GOVORI

Autor Maja Gašić

Američki lekar kaže da je potrebno između 15 i 20 godina da prođe da bi se za neku vakcinu moglo reći da je i efikasna i bezbedna po zdravlje

Izvor: Printscreen/webmd.com

Pre nekoliko dana Rusi su objavili da su razvili vakcinu protiv korone. Naučni institut "Gamalej" zajedno sa ruskim Fondom za direktne investicije, pobedio je u trci za "lek" protiv korone, a juče je objavljeno i da je proizvedena prva partija.

I dok se nekoliko zemalja već prijavilo za vakcinu nazvanu simbolično "Sputnjik-V", veliki deo sveta je skeptičan zbog brzine kojom je vakcina razvijena i zabrinut zbog mogućih nuspojava.

Dr. Pol Ofit. direktor Centra za vakcinaciju i profesor pedijatrije u Dečijoj bolnici u Filadelfiji, gostovao je u podkastu portala WebMD gde je objasnio zašto ne veruje u efikasnost ruske vakcine.

"Zanimljivo, vakcina se zove 'Sputnjik V', i odobrena je odmah, u drugoj fazi. Nije čak ni završila, niti je započela treću fazu.", kaže voditelj podkasta dr Džon Vajt. 

"Ko zna? Mislim, Rusija je 'crna kutija' kada je u pitanju nauka. I mislim da je ironično da ga zovu 'Sputnjik V' jer je Sputnjik (veštački satelit koji je ušao u orbitu oko Zemlje) bio u svemiru već pet dana pre nego što smo znali da je tamo. Mislim, znate, tajnoviti su. Moje razumevanje te vakcine jeste da su to dva odvojena adenovirusa koja su oštećena replikacijom i koja izražavaju taj gen šiljastog proteina,  s obzirom da je reč o vakcini sa dve doze. Opet, ne postoji šansa da su završili treću fazu istraživanja. Nije moguće. Pa kad Vladimir Putin kaže da je, citiram,"efikasan", on to nikako ne može da zna", kaže Ofit i dodaje da će svakako to ubzati druge da razviju svoju vakcinu, alki da on lično ne veruje da bi "prava" mogla da se pojavi pre naredne godine.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.