Svi detalji

Kon kaže da će đaci morati da nose SPECIJALNE MASKE, a evo šta još treba da znate

Autor Maja Gašić

Sve što treba da znate o zaštitnim maskama

Izvor: Printscreen/RTS

Danas je dr Predrag Kon, epidemiolog i član medisnskog Kriznog štaba Republike Srbije izjavio da  će se školska nastava odvijati naizmenično u zavisnosti od epidemioloških parametara, a naveo i je kako će đaci morati da se zaštite od eventualne zaraze.

"Najverovatnije će se imati kombinovana nastava. Za učenike od petog do osmog naizmenično će se ići na nastavu na daljinu. To će svaka škola odrediti. Ovde treba naglasiti onaj medicinski deo, a to je obavezno nošenje maski. To ne treba da budu jednoslojne platnene maske, već troslojne maske. To je vrlo važno i nije svejedno. Ukoliko se mere budu poštovale onda neće morati da se radi potpuna izolacija svakog odeljenja u koje uđe virus", izjavio je Kon.

Postoji nekoliko načina da sami napravite zaštitnu masku, kao i da ih učinitepraktično nepropustljivim. Jednostavno sa unutrašnje strane maske (one koja se naslanja na lice) ušijte komad najlon čarapa! Ova tkanina povećava sposobnost filtriranja sitnih čestica i do 66 odsto, nedavno su otkrili istraživači sa Univerziteta Nortstern.

Ponuda zaštitnih maski je danas veća nego ikada, a ovo su njihove prednosti i mane...

Jednokratne hirurške maske

Najčešće se susrećemo sa jednokratnim hirurškim maskama. One mogu da spreče većinu potencijalno zaraznih kapljica da dospeju u naš organizam, ali isključivo ukoliko se pravilno upotrebljavaju i to uz primenu svih ostalih mera zaštite.

Hirurške maske su izrađene od netkanog materijala, najčešće od tri sloja, pa su obično najsigurnija opcija. Jedna studija u aprilu otkrila je da hirurške maske smanjuju prenos više vrsta koronavirusa (mada istraživanje ne uključuje ovaj novi, zvanično nazvan SARS-CoV-2), kroz respiratorne kapljice i manje aerosole.

Generalno, hirurške maske su oko tri puta efikasnije u blokiranju aerosola koji sadrže virus nego domaće maske za lice, pokazalo je jedno istraživanje iz 2013. godine. Ali i one bi trebalo da budu prvenstveno rezervisane za zdravstvene radnike. Kako je reč o jednokratnim maskama obavezno je njihovo odlaganje u smeće nakon upotrebe.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

Maske N95 i N99

Nekima možda deluju smešno, drugima smeta njihova veličina, ali ono što je sigurno jeste da su maske N95 i N99 dosta delotvornije od hirurških. Obe se čvrsto zapečate oko nosa i usta kako bi vrlo malo virusnih čestica moglo da prodre unutra ili da izađe kroz njih.

Maske koje bolje priležu poput N95 mogu ponuditi dobru, ali ne i potpunu zaštitu od zaraznih kapljica, dok napredni model maske N99 mogu pružiti bolju zaštitu, mada su se pojedinci žalili da se sa njima teže diše.

“N” ocena se odnosi na procenat šestica prečnika najmanje 0,3 mikrona koji je maska dizajnirana da blokira: N95 maske zaustavljaju 95 odsto, a N99 maske 99 odsto.

Neke maske imaju ventil na prednjem delu kako bi se sprečilo da se prilikom izdaha kondenzuje vlaga iznutra, što čini masku vlažnom i podložnijom prodiranju virusa.

“Hibridne maske”

"Hibridne” maske kombinovane sa dva sloja pamuka sa 600 niti i drugim materijalom poput svile, šifona ili flanela – filtriraju više od 80 odsto sitnih čestica (manje od 300 nanometara) i više od 90 odsto većih čestica (veće od 300 nanometara).

Neke studije su otkrile da kombinacija pamuka i šifona nudi najviše zaštite, a slede pamuk i flanel, pamuk i svila i četiri sloja prirodne svile.

One su i najpreporučljivije široj javnosti, jer su višekratne, pa su jeftinija i ekološki prihvatljivija opcija. Naravno morate da ih dobro operete i osušite pre nove upotrebe.

Izvor: društvene mreže

Papirne maske

Istraživači navode da je i jedan sloj pamuka bolji nego maska od papira.

Za razliku od hirurške maske, koja je obično naborana i napravljena od tri sloja tkanine, papirne maske su tanje, pa pružaju manju zaštitu.

Više slojeva – veća zaštita

SZO preporučuje da maske od tkanine imaju tri sloja: unutrašnji sloj koji apsorbuje, srednji sloj koji filtrira i spoljni sloj napravljen od neapsorbujućeg materijala poput poliestera.

Istraživanje objavljeno u medicinskom dnevniku Toraks pokazuje važnost nošenja maski u blokiranju čestica koje izlaze iz naših usta i nosa. Prilikom govora, nošenje čak i jednoslojne maske značajno smanjuje količinu izbačenih kapljica.

U slučaju kašljanja i kijanja, dvoslojna maska je mnogo efikasnija od jednoslojne.

Što više slojeva maska ima – to bolje.

Dakle, sve ukazuje na to da je bolje nositi masku od bilo kog materijala nego nijednu.

Važno je i kako se nose maske

Moć zaštitne maske – uključujući N95 i hirurške maske – značajno se smanjuje kada postoji prostor između maske i kože.

Foto/E-Stock/Petar Jovanović
Stručnjaci kažu da bi trebalo da je dobro pričvrstite da ne prolazi vazduh ispod ivica maske. Uprkos tome, istraživanje je sugerisalo da nepravilno ili sporadično nošenje maski i dalje može da smanji prenos.

Maske, podsećamo treba da pokrivaju i nos i usta. Kada ih skidate, pazite da spoljna strana ne dođe u dodir sa ustima ili nosem.

Jednokratna zaštitna maska može da se nosi najviše tri sata. Nakon tog vremena, ona postaje vlažna a kada je vlažna, samim tim je i porozna i neefikasna u zaštiti.

Mondo/Blic

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.