Zdravlje

Dr Ašanin: Sigurno je da će biti novog zaražavanja na jesen, ovo predstavlja POSEBAN RIZIK

Autor Maja Gašić

Direktor Kliničkog centra Srbije kaže da smo spremni za dolazak "novog" talasa korone.

Izvor: Prinstcreen/TV Prva

Zbog sve manjeg broja zaraženih korona virusom zatvaraju se Kovid bolnice. Koliko je vremena potrebno da se kapaciteti korišćeni za lečenje korona virusa vrate u ranije stanje? Da li se očekuje povećanje broja bolesnika od mnogih hroničnih bolesti? Ima li planova za takozvani "treći talas korone“ koji se očekuje na jesen?

O tome je za TV Prva govorio prof. dr Milika Ašanin, direktor Kliničkog centra Srbije.

"Situacije u Beogradu i Srbiji možemo da kažemo da je bolja, ali sa visokom dozom opreznosti. Infektivna klinika kao osnovna kovid bolnica je bila stožer ove borbe. Tu je najveći udar, ona je jedina od svih bolnica u kontinutitu kovid. Urađen je ogroman posao. U trijažnoj jedinici je vieš od 21.000 pacijenata pregledano, 1 500 lečeno, to je ogroman posao. Početkom juna bio je drugi talas, imali smo i 350 pacijanata iuz ostačle jedinice, između 500 i  600. Na Infektivnoj sada imamo ispod 100 pregleda dnevno, do pre dve nedelje bilo 100 posto popunjeni kapaciteti, a sada su dve trećine", kaže dr Ašanin.

Kakva je situacija sa zdravstvenim radnicima, koliko ih je zaraženo?

"Moramo da mislimo da o tome da naš zdravstveni sistem treba izdrži, ko će da nas leči? Trenutna situacije je da je 47 pozitivno, 12 lekara i 35 medicinskih sestara. Oko 62 njih su u izolacji, 12 lekara ostalo su sestere. Na ukupan broj ljudi koji su slobodni, ovo je prihvatljiv broj."

"Ovo sve traje pet, šest meseci, osoblje je preopterećeno, oseća se zamor. U ovoj situaciji kada imamo manje bolesnika, popuštanje u prijamu, koristimo priliku da ih pistimo na domore, kupujemo vreme da se pripremimo za sepetmbar."

Šta možemo da očekujemo na jesen, hoće li biti drugog talasa?

"Virus je nepredvidiv, niko nije mogao da očekuje da će u julu i avgustu biti ovako. Kao što grip ima svoje sezonske situacije tako smo i čekivali. Pik drugog talasa smo imali u julu. Sigurno je da će biti novog zaražavaja, a u kojoj meri - to ćemo da vidimo, Otvaraju se rizične situacije, a to je povratak studenata, otvaraju se škole, ne znamo i kao će odlazaka naših građana na letovanje da se odrazi na situaciju, pogotovo kad je reč o povratku onih koji su boravili u zemljama gde je velika stopa zaraznosti kao što su Hrvatska, Rumunija, Severna Makedonija... To su okolnosti koje mogu biti rizične", zaključuje dr Ašanin.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.