Nema garancija

Kineska vakcina "sumnjiva"? Naučnici kažu, dve stvari zabrinjavaju

Autor Maja Gašić

Naučni svet je zabrinut zbog nekoliko faktora koji su uslovili razvoj vakcine.

Kineska kompanija specijalizivana za vakcine "Kansino bajolodžiks" patentirala je prvu potencijalnu vakcinu protiv kovida 19 pod nazivom "Ad5-nCOV", javili su državni mediji pozivajući se na dokumente o zaštiti intelektualne imovine.

Ovo je prva patentirana vakcina u Kini, javio je državni list "Narodni dnevnik".

Pre nekoliko dana Rusi su prvi u svetu patentirali svoju vakcinu protiv smrtonosnog virusa SARS-CoV-2, a o njenoj efikasnosti i bezbednosti naučni svet još uvek polemiše.

Ništa manje brige nije izazvala ni vest o novoj kineskoj vakcini.

Na polju vakcina, Kina je neprestano svetski lider od 2008. godine, a tehnologija inaktivacije predstavlja srž njihove borbe za sprečavanje epidemije.

Međutim, kineske vakcine se retko distribuiraju u inostranstvu i nije poznato koliko su zaista efikasne. Klinička ispitivanja su "obavljena" na brzinu, ali malo je dostupnih informacija o efikasnosti i nuspojavama. Čak i nakon su su klinička ispitivanja odobrena, briga zbog bezbednost ostaje, ističu japanski istraživači. 

Ono što takođe brine, jeste da li Kina koristi vakcinu kako bi se pozicionirala kao politička sila.

"Kada vakcina protiv korone bude dospupna, ona će postati 'javno dobro'. To će biti doprinos Kine da se zemljama u razvoju obezbedi vakcina koja će biti široko dostupna, rekao je predsednik Si Đinping na godišnjem sastanku Svetske zdravstvene organizacije u maju.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.