“Ćuti i budi oprezna“

NE ODUSTAJE OD TEORIJA ZAVERE: Doktorka koja je pobegla iz Kine proglašena "uzbunjivačicom"

Autor Maja Gašić

Li Meng Jan je jedna od najpoznatijih teoretičarki zavere o nastanku novog korona virusa.

Izvor: Youtube/Fox News

Kineska doktorka i teoretičarka zavere o nastanku korona virusa, koja je pobegla iz svoje rodne zemlje pod navodnom pretnjom zbog tvrdnji da je KOVID-19 nastao u vojnoj laboratoriji, ponovo je uzbunila javnost. Naime, ona navodno tvrdi da je Kina prikrivala "činjenice" o tome da se zaraza širi među ljudima.

Zbog teorija koje se kose sa naučni  otkrićima vezano za korona virus Li Meng Jan, je SAD je označena kao  uzbunjivač.

U decembru je radila kao virusolog u laboratoriji Univerziteta u Hong Kongu, centru za istraživanje zaraznih bolesti Svetske zdravstvene organizacije. Kako je broj smrtnih slučajeva počeo da raste, doktorka je navodno shvatila da ima "posebno znanje" o globalnoj katastrofi koja je u toku, a o čemu, po njenim rečima, njena vlada nije htela da govori.

"Shvatila sam da je ovo hitna situacija za ceo svet. Nisam mogla da ćutim", ispričala je još jednu svoju teoriju zavere zbog koje je i označena kao "uzbunjivač u SAD.

Dr Jan je za “Dejli mejl” rekla da se plaši da je virus SARS-CoV-2 , koji izaziva bolest KOVID-19, možda namerno stvoren u vojnim laboratorijskim eksperimentima na korona virusu koji potiče iz slepog miša...

Njene teorije pobijene su od strane Svetske zdravstvene organizacije koja ima čvrst stav da je virus potekao sa pijace u centralnom kineskom gradu Vuhan, kao i da je sa slepog miša, verovatno posredstvom neke druge životinje (pangolinija) prešao na čoveka.

"Pijaca je imala ulogu u događaju, to je jasno, ali kakvu ulogu ne znamo, da li je bila izvor ili pojačavajući efekat ili samo slučajnost da su neki slučajevi otkriveni u i oko te pijace", izjavio je dr Peter Ben Embarek, stručnjak SZO za bezbednosti hrane i zoonotičke viruse koji prelaze sa životinja na ljude.

Nijedan javni dokaz nije povezao epidemiju sa laboratorijom u Vuhanu i naučnici su rekli da je korona virus razvijen u prirodi.

Mondo/Blic

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.