Zdravlje

NAJVAŽNIJE OTKRIĆE O SIMPTOMIMA KORONE: Ako imate temperaturu i kašljete, ono što se desi sledeće je KLJUČNO!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Istraživanje obuhvatilo više od 55.000 slučajeva, naučnici apeluju na sve da ozbiljno shvate ove rezultate!

Redosled dobijanja simptoma korone definitivno je utvrđen, a naučnici kažu da bi svi trebalo da ga zapamte kako bi se na vreme samoizolovali, ili potražili pomoć lekara.

Lekarima će ovaj redosled kojim se pojavljuju simptomi korone pomoći da bi mogli na vreme da utvrde prisustvo korone, ili otklone tu mogućnost usled neke druge bolesti.

Konačno utvrđeni redosled pojavljivanja simptoma je sledeći:

1. Temperatura
2. Kašalj
3. Bol u mišićima
4. Mučnina
5. Povraćanje ili dijareja

"Veoma je važno znati ovaj redosled u trenutku kada se sa koronom mogu 'sudariti' druge infekcije, kao št oje grip. Lekari mogu da predvide kakvo će biti stanje pacijenta, a identifikovanje onih koji nemaju koronu na osnovu redosleda pomoći će i oko rasterećenja zdravstvenih sistema," rekao je autor studije Piter Kan sa Univerziteta u Južnoj Karolini.

Kašalj i temperatura često su povezani sa drugim respiratornim infekcijama, ali se korona "izdvaja" po pojavljivanju simptoma koji uključuju gastrointestinalni trakt, odnosno sistem za varenje.

"Gornji deo tog sistema, pokazuju podaci, prvi će osetiti posledice, zbog čega će se najpre pojaviti simptomi mučnine, pa tek onda dijareja ili povraćanje," navodi se u studiji.

Istraživanje je obuhvatilo simptome više od 55.000 potvrđeno zaraženih ljudi, čije je podatke prikupila Svetska zdravstvena organizacija. Oni su upoređeni sa slučajevima gripa i drugih bolesti prikupljenih od 1994. do 1998. godine.

Istraživanje je objavljeno u žurnalu "Granice javnog zdravlja".

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.