Zdravlje

Dr Tiodorović: Ako se na jesen razbukti korona, imamo rešenje za đake

Autor Maja Gašić

Niški doktor Branislav Tiodorović govorio je o epidemiološkoj situaciji u Srbiji.

Izvor: Prva

Početak školske godine je uskoro, šta možemo da očekujemo? Da li postoji veći rizik od širenja zaraze?

"To svakako predstavlja preokret u ukupnom smislu epidemije. Svi moramo pomoći da škole rade normalno i da se deca vrate u školske klupe, pogotovo oni najmlađi, da sa jednim pozitivnim stavom krenu u škole, odnosno da brigu smanjimo na najmanju meru", kaže dr Branislav Tiodorović za jutarnji program RTS.

Šta će se desiti ako na jesen bude povećan broj zaraženih?

"Situacija pokazuje da se krećemo ka boljem rešenju, ako uspemo da je očuvamo stvorićemo uslove za dobar početak školske godine. Međurtim, ako okolnosti budu takve da dođe ponovo do pika zaraze, onda bismo prekinuli odlazak u škole i nastavili sa onlajn nastavom, što se pokazalo da je delotvorno i pre", kaže niški epidemiolog. 

Poslednjih dana se govorilo o tome koje maske treba đaci da nose, troslojne, krpene... I koliko ima potrebe za tim?

"Nije bilo dileme što se ovoga tiče. Budimo objektivni, ljudi koriste maske koje mogu da nađu i nabave. Svaka maska je bolja zaštita nego nijedna. Deca su napolju i do sada su bila napolju, družili se i niko nije postavljao pitanje, ni roditelji, ni nastavnici, ni mi... Budimo realni, nema razloga da pravimo problem", zaključuje dr Tiodorović.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi