Pitanje koje sve interesuje

DA LI KOMARCI PRENOSE KORONU? Naši stručnjaci kažu "nema dokaza", a zvaničan odgovor je...

Autor Maja Gašić

Oglasila se i Svetska zdravstvena organizacija,

Prošlog meseca dr Srđa Janković, imunolog i član Kriznog štaba, odgovorio je na pitanje koje se neminovno nametnulo kao goruće u letnjem periodu, a to je da li komarci mogu da šire zarazu korona virusa.

"Koliko je poznato - NE. Jedan od razloga je zato što je kratak period zaraznosti kod osobe koja je inficirana koronom. Osim toga, priroda virusa je takva da se oni ne prenose tako što komarac ili krpelj zahvati virus", rekao je imunolog.

Sada se oglasila i Svetska Svetska zdravstvena organizacja koja kaže da ne postoje informacije ili dokazi koji upućuju na to da se novi korona virus može prenositi preko ujeda komaraca.

"Korona virus je respiratorni virus i glavni način prenosa su virusne kapljice ispuštene u vazduh koje inficiraju druge osobe. Da bi komarac postao zaražen koronom, virus mora biti u krvi osobe koju je ugrizao", saopšteno je iz SZO.

Da bi se virus preneo sa osobe na osobu putem komarca ili nekog drugog insekta, virus bi morao  da se replikuje unutar komarca. Međutim, nijedna vrsta korona virusa nije pokazala da poseduje sposobnost za tako nešto. 

Sa ovim se slažu i naučnici sa Univerziteta u koloradu-.

"SARS-COV2 je respiratorni virus koji se isključivo zadržava u plućima i respiratornom traktu kod inficiranih osoba i retko se nalazi u krvi", poručuju.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.