Najnovija vest

Situacija se pogoršala: PET osoba preminulo, više zaraženih

Autor Maja Gašić

Poslednje informacije o epidemiološkoj situaciji u Srbiji.

Izvor: Tnjug/Zoran Žestić

Prema poslednjim informacijama do 15 sati 20. avgusta, u Srbiji je potvrđen još 161 slučaj.

Nažalost, preminulo je još pet osoba.

I broj pacijenata na respiratorima se smanjio u odnosu na juče, pa ih je tako 52.

U poslednja 24 sata testirano 10.764 osoba, a broj umrlih od početka epidemije iznosi 689.

Poslednje informacije o epidemiološkoj situaciji u Srbiji:

* Najčešća greška kod testiranja

“Često je slučaj da lekari i tehničari u domovima zdravlja uzimaju bris sa metar rastojanja. To je katastrofalna greška", kaže dr Radmilo Petrović.

* Teško obolela trudnica u Beogradu

Govoreći o pacijentima zbrinutim u "Mišoviću", direktor ove ustanove dr Vladimir Đukić kaže kaže da ih trenutno ima 85, među kojima je jedna trudnica u petom mesecu sa dosta ozbiljnom kliničkom slikom, samo dvoje dece.

* Korona uništava srce

Profesor doktor Petar Otašević sa Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" kaže da korona virus može da zahvati i više od 70 odsto srčanog mišića kod prethodno zdravih ljudi.

* Psihički problemi kao posledica epidemije

Višemesečni gotovo svakodnevni strah od zaraze ostaviće posledice po psihičko zdravlje i zbog toga ne treba da čudi što ćemo nakon pandemije imati povećan broj depresivnih ljudi, smatraju srpski psiholozi i psihijatri.

* Saveti za izlečene od kovida

Infektolog prof. dr Žarko Ranković kaže za Kurir da oni koji su preležali kovid 19 pre svega treba da izbegavaju velike fizičke napore, a da je najčešća greška izlečenih kada na svoju ruku piju svakakve lekove i vitamine u želji da što brže podignu imunitet, što može da izazove ozbiljne posledice, pre svega po jetru.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.