NAJNOVIJE INFORMACIJE

KORONA VIRUS ODNEO JOŠ TRI ŽIVOTA, broj zaraženih i dalje na "klackalici"!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U poslednja 24 sata u Srbiji je testirano 11.618 uzoraka, među kojima je registrovano 169 pozitivnih. Nažalost, preminule su još tri osobe.

Na respiratorima se trenutno nalaze 52 pacijenta. 

Prema podacima sa sajta covid19.rs, u Srbiji je od početka epidemije registrovano ukupno 30.378 zaraženih, a broj smrtnih slučajeva je 692. Procenat smrtnosti iznosi 2,28%

U bolnicama se trenutno nalaze 1.194 pacijenta, a ukupno je testirano 854.059 uzoraka.

Poslednje informacije o epidemiološkoj situaciji u Srbiji:

* Lekari apeluju - oprezno sa maskama koje ubijaju virus

U Srbiju bi uskoro trebalo da stignu maske koje ubijaju korona virus, ali naši lekari apeluju na građane da se ne "zaleću".

"Za maske koje će se prodavati u Hrvatskoj ne mogu da tvrdim da su delotvorne, jer nikada ranije nisam čuo da bakar deluje pogubno po virus. Inače, u Srbiji su se pre 17 godina proizvodile antivirusne maske, ali su one imale srebrni nanos kao filter, koji je bio smrt za viruse. To je proizvodila firma iz Gornjeg Milanovca. Te maske su imale sve ateste i garancije, a pakovanje od tri maske je koštalo samo 270 dinara. Nažalost, tek sad shvatamo koliko je gašenje proizvodnje ovih maski bilo pogrešno", kaže epidemiolog Radmilo Petrović.

* U Nišu istražuju kako korona virus utiče na sluh

Poznato je da korona virus napada sve unutrašnje organe i da pacijenti često imaju problem i sa čulom mirisa i ukusa, pa su stručnjaci ORL klinike u Nišu odlučili da ispitaju da li ovaj opasni virus, o kome se i dalje malo zna, utiče i na sluh. Više o tome će znati za tri meseca

* Epidemiolog Predrag Kon upozorio da je situacija u Srbiji i dalje nestabilna 

"Juče je 161 pozitivni i to ni u kom slučaju nije vreme za naglo opuštanje. Jer virus je i dalje prisutan, i dalje rade kovid ambulante, bez obzira na smanjen broj, ima pacijenata. Smanjuje se broj onih koji se testiraju zbog sumnje na kovid, povećava se broj onih koji se testiraju zbog putovanja. Sve to daje podatke o procentima kojima nisu adekvatni ali se jasno vidi da je smirivanje u toku", rekao je Kon.

* Beba porodilje koja je umrla od korone skinuta sa respiratora

Dobra vest iz Vranja! Beba čija je majka, nažalost, preminula posle porođaja i imala je simtpome kovida-19, skinuta je sa respiratora. Lekari kažu da je dečak van životne opasnost!

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.