Epidemiolog o "čudesnim" maskama

DR KON O MASKAMA KOJE UBIJAJU VIRUS: Ne nasedajte, ovo je najbolja zaštita od korone

Autor Nataša Petrović

Već danima se priča o izraelskim maskama koje ubijaju korona virus, evo šta o njima kaže dr Predrag Kon!

Izvor: Printscreen/RTS

Izraelski naučnici napravili su maske sa bakrom, koje navodno ubijaju korona virus. Ove maske su već stigle u Hrvatsku, a evo šta je o tom izumu na konferenciji za medije Kriznog štaba rekao dr Predrag Kon.

"Što se tiče izraelskih maski ne znam koliko bakar može da pomogne, nije to baš nešto ubedljivo. Ne bih to baš preporučiovao niti bih smeo da to nešto komentarišem", rekao je, pa objasnio efikasnost maski.

"Kada je škola u pitanju, da ponovim da su sve maske korisne, platnene – dvoslojne ili više, hirurške, epidemiološke, posebno standardizovane... Standardizovane se koriste isključivo u zdravstvu. Priča o platnenim maskama je potrebna, platno koje štiti da ne dođe do širenja zaraze, da zaražena osoba ne ispusti virus, to je razlog zašto se maske nose. Bilo bi idealno da znamo ko je sve zaražen, ali dva do tri dana pre simptoma ona može preneti virus, to važi i za decu. Dva sloja svakako štite više nego jedan, ali to nema veze što se tiče ove situacije, osim u medicinskim uslovima kada su neophodne standardizovane maske. Razne dodatne priče o maskama će biti i dalje prisutne, neko će tvrditi da su njegove maske bolje, ne treba na to nasedati. Najobičnije platnene maske su sasvim dovoljne, najbolje troslojne, to ću uvek savetovati. Uglavnom su dvoslojne, ako između imaju nešto, to je idealno", pojasnio je epidemiolog.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.