Zdravlje

ŠVEDSKI EPIDEMIOLOG OPET PODIŽE PRAŠINU: Nikad više mrtvih od korone, a on kaže - šta će vam maske?!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Iako su maske i distanca potvrđeno delotvorne mere protiv širenja korone, evo šta kaže Anders Tegnel!

Izvor: youtube/CNN

Vodeći švedski epidemiolog Anders Tegnel i dalje odbija da preporuči zaštitne maske, koje su uz distancu dokazano delotvorne protiv širenja korone. On upozorava da je "vrlo opasno" oslanjati se na njih.

"Vrlo je opasno verovati da bi maske za lice promenile igru kada je u pitanju Kovid-19," izjavio je Tegnel za Fajnenšel tajms.

On je objasnio da maske mogu biti dopuna drugim stvarima ako su one dovoljno sigurne.

"Ali imati maske za lice, a onda misliti da možete da napunite autobuse ili tržne centre - to je definitivno greška," rekao je Tegnel, koji je glavni autor švedske strategije borbe protiv korona virusa koja ne predviđa restriktivne mere.

On je kao primer naveo Belgiju i Španiju, koje preporučuju nošenje maske, a još imaju veliki broj zaraženih korona virusom.

U Švedskoj je dosad zaraženo 86.068 ljudi, a od posledica virusa umrlo je 5.810 osoba.

Tegnela mediji smatraju švedskim ekvivalentom Antoniju Faučiju, ekspertu za zarazne bolesti iz SAD. Prošlog meseca Tegnel je bio vrlo odlučan kada je rekao: "S obzirom na to da brojevi obolelih u Švedskoj brzo padaju, ne vidimo smisao u tome da se nose maske, pa čak ni u javnom prevozu. Argumenti oko efektivnosti nošenja zaštitnih maski su zapanjujuće slabi. Iznenađuje me što nemamo više ili bolje studije koje bi pokazale kakav efekat maske zapravo imaju".

Upotreba maski je u međuvremenu ograničena u ostalim skandinavskim zemljama. U Norveškoj su preporučene u javnom prevozu tokom "špica", u Danskoj su obavezne u javnom prevozu, ali nigde više.

Ekspert za zarazne bolesti suočio se sa osudom javnosti pošto Švedska nije bila u karantinu što je dovelo do većeg procenta smrtnosti od korone nego kod susednih zemalja koje su uvele strožije mere.

"Mislim da se previše govori o jedinstvenosti našeg pristupa. Kao i druge države, nastojimo da izravnamo krivu, odnosno da usporimo širenje zaraze koliko je god moguće. U protivnom su zdravstveni sistem i društvo pod rizikom kolapsa. Ovu bolest ne možemo da zaustavimo, barem dok ne proizvedemo odgovarajuću vakcinu," rekao je Tegnel u aprilu za Nature.

Ipak, Agencija za javno zdravlje, koju predstavlja Tegnel, preporučiće Vladi za period od narednih nekoliko nedelja nošenje maski u nekim situacijama, kao što je na primer, poseta pacijentima u bolnicama ili odlazak kod zubara.

On je kazao da su i zakonske mogućnosti Švedske potpuno drugačije.

"Švedski zakoni o zaraznim bolestima se uglavnom temelje na dobrovoljnoj osnovi, odnosno individualnoj odgovornosti. Jasno je navedeno da građani imaju odgovornost da ne šire zarazu. Prema postojećim zakonima, nemamo osnove za zatvaranje gradova. Karantin se može odrediti na manjim područjima poput škola ili hotela, ali ne možemo zatvoriti čitava geografska područja," pojasnio je.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.