Spremite se!

TIODOROVIĆ ODGOVORIO NA PITANJE KOJE SVE ZANIMA: Kada će početi drugi talas korona virusa

Autor Nataša Petrović

Epidemiolog dao svoju procenu!

Izvor: Youtube/RTS

Dok s jedne strane možemo malo da odahnemo jer se broj zaraženih postepeno smanjuje u Srbiji, s druge strane, ne možemo baš da se opustimo znajući da nas očekuje drugi talas epidemije, o kojem priča ceo svet. Epidemiolog dr Branislav Tiodorović dao je svoju procenu o tome kada bi taj drugi talas mogao da počne. 

"Prema trenutnim pokazateljima, očekuje se da se taj drugi talas pojavi negde pred kraj godine, krajem novembra, početkom decembra i da se prebaci na narednu godinu. Mi smo u tom prvom talasu, a sve vreme govorimo o pikovima. Naredni bi se možda mogao desiti u septembru, upravo jer se svi vraćaju odnekud, ali to ne mora da znači da će biti nešto izraženije, sa teškim kliničkim slikama i slično, ali moguće da ćeo imati povećanje broja zaraženih. Opet kažem, sve zavisi kako su se ljudi ponašali na odmorima, s kim su bili u kontaktu, da li su poštovali mere... Drugi talas sa južne polulopte možda može da nam čak stigne početkom naredne godine, pričali smo o tome, a kako stoje stvari i kako je u Brazilu, nije baš povoljno", rekao je u intervjuu za Blic.

Dr Tiodorović kaže da ćemo drugi talas dočekati spremno.

"Smatram da spremno dočekujemo drugi talas, upravo zbog iskustva koje smo do sada stekli, ne samo kao zdravstveni radnici, zdravstveni sektor, već i samo stanovništvo. Delovaćemo definitivno iskusnije i kao zdravstveni sistem i kao društvo. Mnogo je lakše kada znate kako se nešto odvija, od čega zavisi, a mi već imamo iskustva. Takođe, pripremamo i nove bolnice, koje će biti isključivo za kovid bolesnike. Iskustvo nam je pokazalo da ako se pridržavamo mera, odmah je bolje, ako se opustimo opet imamo povećanje. S druge strane, život mora da funkcioniše, ljudima to treba, ne samo u privrednom smislu, već i u društvenom, kulturnom... Pustili smo da počnu kulturne aktivnosti i to smo precizirali ako da bismo sprečili održavanje svadbi. Kada krenu slavlja, svadbe, veselja, tu nemamo više nikakvog uticaja i to je uvek okidač za skok. To je bio slučaj u Novom Pazaru, Vranju, Ćupriji pre toga, zatim u Valjevu, kasnije i u Beogradu".

(MONDO/Blic)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.