U Aziji su stručnjaci već nekoliko puta pronašli korona virus na zamrznutoj hrani, ali sada su za potrebe studije naučnici namerno preneli virus na uzorke zamrznute ribe, piletine i ćuretine.
Na tako niskim temperatura – meso je bilo zaleđeno na temperaturama do minus 20 stepeni – korona virus može da preživi i do tri nedelje, pokazala je nova studija!
Stručnjaci smatraju da to može da bude i objašnjenje zašto se sada iznova pojavljuje korona virus u zemljama u kojima dugo nije bilo registrovanih slučajeva.
Naime, iako transmisija virusa putem hrane predstavlja mali rizik, oni smatraju da je ipak moguće da na ovaj način – izvozom, odnosno uvozom ovih namirnica – virus opet stigne u mnoge zemlje.
(MONDO)
MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.