Zdravlje

BOLEST BEZ SIMPTOMA, A JEDINI "LEK" JE OPERACIJA: 6 načina da sprečite pojavu kamena u žuči

Autor Maja Gašić

Prisustvo kamenčića u žučnoj kesi jedno je od najčešćih oboljenja ovog organa.

Ako imate tu nesreću da su vam se u žučnoj kesi nakupili kamenčiči, loša vest je da ih se možete rešiti isključino operacijom, odnosno uklanjanjem žune kese. Srećom, ove intervencije su mahom rutinske, osoba potom vodi sasvim "normalan" život, jer žučni putevi i jetra preuzimaju ulogu žučne kese. 

Prisustvo kamenčića u žučnoj kesi jedno je od najčešćih oboljenja ovog organa koje često dovodi do upale žučne kese (holecistitisa). 

Samo prisustvo kamenčića u žučnoj kesi nije opasno, ali jesu komplikacije koje mogu da nastanu. To su su upala žučnih puteva, gangrena žučne kese, žutica, upala pankreasa, sepsa, fistula ili vezana creva (ileus).

Da biste smanjili rizik za nastanak kamena u žuči neophodno je da...

1. Snizite holesterol - unosite što manje namirnica s holesterolom, a to su isključivo one životinjskog porekla, meso i mesne prerađevine.

2. Unosite više vlakana i vitamina - jedite hranu bogatu biljnim vlaknima i vitaminom C, jer on pospešuje razlaganje holesterola u žučnoj kesi.

3. Smanjite kalorije - gojazne osobe imaju šest puta veće šanse da dobiju kamen u žuči od osoba s normalnom telesnom težinom.

4. Manje unosite šećer - povećan unos skoro udvostručuje rizik od pojave kamena. Pretpostavlja se da šećer povećava količinu holesterola i time pospešuje stvaranje kamena.

5. Jedete ribu - istraživanja su pokazala da riblja ulja smanjuju stvaranje kamena. Ona ne mogu da rastvore već formiran kamen, ali mogu da uspore njegovo stvaranje.

6. Redovno vežbate - trideset minuta vežbanja dnevno može da uspori stvaranje kamena u žučnoj kesi kod mučkaraca za čak 34%! Pola sata fizičke aktivnosti, kao što su brzi hod, džoging i tenis pet puta nedeljno, značajno smanjuje šanse za formiranje kamena.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU