Dobar znak!

"KON" ULIVA NADU! Jedna brojka danas posebno ohrabruje!

Autor Maja Gašić

Današnji podaci ukazuju na to da epidemiološka situacija stabilizuje.

Izvor: printscreen

Današnji presek epidemiološke situacije u Srbiji ohrabruje, u poslednja 24 sata potvrđena su samo 57 nova slučajeva zaraze. Pao  je i broj pacijenata na respiratorima, i sada je 44. Nažalost, još trui osobe izgubile su bitku sa korona virusom.

Članovi Kriznog štaba u borbi protiv kovida-19 saglasni su da se situacija stabilizuje, ali da treba i dalje biti oprezan jer je virus još uvek prisutan i neophodno je pridržavati se svih propisanih mera.

Ono što predstavlja mogući rizik kada je reč o ponovnom rasplasmslavanju epidemije, predstavljaju domaći turisti koji se polako vraćaju sa letovanja iz područja u kojima korona hara.

O tome je govorio i dr Predrag Kon, pa je tako najavio da će se građanima koji se vraćaju iz inostranstva po povratku u zemlju uručivati zdravstvena upozorenja sa merama koje treba da poštuju. On, kao i ostali članoci Kriznog štaba, istakao je da će se situacija dalje pratiti i reagovati na vreme. 

Ipak, treba i spomenuti da današnji podaci o epidemiološkoj situaciju ohrabruju. Posle dužeg vremena, možemo da se "pohvalimo" statistikama, odnsonom da budemo posebno zadovoljni jednom brojkom... 

Reč je o "Konovom koeficijentu", odnosno o broju novozaraženih u odnosu na broj testiranih u razmaku od 24 sata. Ovaj broj je tako "narodski" nazvan pošto je upravo dr Kon svojevremeno objašnjavao njegovu važnost.

Podsetimo, pri kraju prvog talasa korona virusa, dr Predrag Kon je rekao "da ćemo o ukidanju vanrednog stanja i ukidanju restriktivnih mera moći da razgovaramo kada ova brojka padne ispod pet odsto".

 Danas ona iznosi 0,78. Do sada smo, od početka epidemije u Srbiji, samo u nekoliko navrata i to krajem maja i juna imali bolji rezultat. Poslednji put je to bilo 2. juna kada je ovaj koeficijent iznosio 0,55 odsto.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.