Zdravlje

SRBIJA ISPRED TRAMPA: Lečenje plazmom u našoj zemlji počelo 4 meseca pre nego u Americi!

Autor Maja Gašić

Predsednik SAD Donald Tarmp ponosno je najavio da će se u toj zemlji pristupiti terapijom krvne plazme za lečenje klovid-19.

Metoda lečenja krvnom plazom tek od juče odobrena je u SAD, dok Srbija korišćenje krvne plazme oporavljenih od Kovida-19 za lečenje zaraženih, primenjuje još od aprila.

Sredinom aprila počela je nacionalna kampanja za lečenje krvnom plazmom u borbi protiv korona virusa - "Doniraj plazmu, spasi nekome život", a prvi izlečeni pacijent dao je krvnu plazmu već 11. aprila.

U Institutu za transfuziju krvi za Tanjug kažu da je do sada više od 200 pacijenata primilo takvu vrstu terapije, a prikupljeno je više od 1.000 jedinica krvne plazme i taj broj se svakodnevno povećava.

Premijerka Srbije istakla je da je Srbija među prvima pokrenula program "Doniraj plazmu" i da je, u situaciji kada je o novom virusu bilo malo informacija, i kada ne postoji ni lek, ni vakcina, pokrenula program terapije koji se ranije pokazao efikasnim, primera radi, u borbi protiv virusa Ebole i SARS-a.

Ta metoda je važna i kao mera prevencije, jer krvna plazma može biti zamrznuta i pohranjena, rekla je Brnabić za B92.net.
Apelovala je na sve osobe koje su pobedile Covid-19, i koji ispunjavaju preduslove, da doniraju krvnu plazmu i da pomognu drugima da pobede virus.

"Vlada je podržala rad Instituta za transfuziju krvi Srbije i drugih domaćih medicinskih i naučnih ustanova na ovom važnom projektu, i nastavićemo da podržavamo sve naučne projekte ciji je cilj zaštita života i zdravlja stanovništva", rekla je Brnabić.

Lečenje krvnom plazmom je samo jedan deo različitih terapijskih pristupa koji se primenjuju kod najteže obolelih od kovida-19.

Specijalista transfuziologije na Institutu za transfuziju krvi Milica Jovičić navela je da se povećava broj testiranih koji kasnije ulaze u program lečenja krvnom plazmom i dodala da u ovom trenutku ima dovoljno zaliha da se zadovolje potrebe, ali, dodaje, neophodno je da se taj program lečenja nastavi.

Kako je rekla, do sada je prijavljeno više od 2.000 potencijalnih davaoca plazme, ali i manji broj onih koji su je donirali, upravo zbog brojnih uslova koji su neophodni da bi neko postao davalac plazme.

Osnovni uslov da neko bude davalac plazme je da ima pozitivan PCR test ili pozitivan nalaz antitela, te da davaoci plazme moraju biti potpuno zdrave osobe, bez hroničnih, malignih oboljenja i drugih težih oboljenja, a ako su imali teži oblik kovida sa pneumonijum, potrebno je da prođe bar tri meseca od kako su izlečeni.

Ona kaže i da je doniranje plazme specifično po tome što se za razliku od doniranja krvi, može vršiti do 24 puta godišnje, odnosno može se donirati na dve nedelje.

Prikupljanje krvne plazme trenutno sprovode Institut za transfuziju krvi Srbije i Zavod za transfuziju krvi Vojvodina, koji obuhvata davaoce iz cele Srbije, a u planu je da se uključe i Zavod za transfuziju krvi u Nišu, Kragujevcu i Užicu, navodi naša sagovornica.

Inače, američki predsednik Donald Tramp saopštio je u nedelju da je Agencija za hranu i lekove (FDA) po hitnom postupku odobrila korišćenje krvne plazme oporavljenih od Kovida-19 za lečenje zaraženih korona virusom, rekavši da je plazma oporavljenih "moćna terapija".

Rekao je da će postupak FDA proširiti pristup lečenju koje se već koristi.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.