Zdravlje

MOŽEMO LI DVA PUTA DA "ZAKAČIMO" KORONU? Hrvatski "dr Nestorović" o slučaju koji je zbunio naučni svet, istina je...

Autor Maja Gašić

Gordan Lauc smatra da ovaj slučaj, ipak, ništa ne dokazuje...

Izvor: YouTube/24sata.hr

Može li osoba koja je preležala koronu ponovo da oboli? Da li organizam stvara antitela koja štite?

Prema nekim novijim podacima, ustanovljeno je da antitela, koje se stvaraju u telu osobe izlečene od kovida, imaju prilično kratak "rok trajanja", odnosno da štite maksimum 3-4 meseca. Međutim, do sada nije zabeleženo da je neki bivši kovid pacijent ponovo oboleo od ove opasne bolesti. Ipak, takav slučaj dogodio je u Hongkongu.

U zvaničnom saopštenju mikrobiološkog odeljenja Univerziteta u Hongkongu (HKU) stoji da se "čini da je mlad i zdrav pacijent imao drugu 'epizodu' zaražavanja kovidom-19, a koja je utvrđena 4,5 meseci nakon prve infekcije".

Naučnici kažu da ovaj slučaj pokazuje da se ponovna infekcija može dogoditi samo nekoliko meseci nakon što je osoba ozdravila od prve zaraze.

O ovo nsklučaju debatuje ceo naučni svet, a hrvatski naučnik Gordan Lauc smatra da time, ipak, ništa nije dokazano. Svoj stav izneo je na svom Fejsbuk profilu, a prenosimo ga u celosti:

"Osoba u Hong Kongu je bila pozitivna na virus s vrlo blagim simptomima, nekoliko meseci kasnije ponovo joj je detektovan virus u nosu, a sekvenciranjem je potvrđeno da se radi o drugom soju virusa, dakle nedvosmisleno se radi o ponovnoj infekciji. Ovoga puta nije imala nikakve simptome. Taj slučaj ne dokazuje da neko može da oboli dvaput. To samo potvrđuje da i blagi oblik bolesti podstiče razvoj imuniteta i da se drugi put organizam još lakše izbori s virusom (drugi put nije bilo nikakvih simptoma). Virus u nosu potvrđen PCR testom ne znači da je neko bolestan. Još uvek nije potpuno jasno može li takva osoba da širi virus u dovoljnim količinama da neko oboli nakon kontakta s njom. S druge strane osoba koja još nema simptome, a razviće ih za 2-3 dana raspršuje veliku količinu virusa i može da zaraziti druge."

Inače,dr Gordana Lauca u Srbiji često porede sa doktorom Branimirom Nestorovićem zbog stavova koji se neretko kose sa mišljenjem većine stručnjaka.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.