Intervju

DOKTOR KON UŽIVO KOMENTARISAO IZJAVU KOLEGE IZ KRIZNOG ŠTABA: Deo o maskama posebno zabrinjava!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Epidemiolog na televiziji objasnio dokle ćemo nositi maske!

Izvor: RTS/Prva

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon uživo je u Jutarnjem programu RTS-a dao veoma jasan odgovor na pitanje o maskama.

Upitan da prokomentariše izjavu epidemiologa Branislava Tiodorovića da ćemo maske nositi do sledećeg proleća, epidemiolog je imao kratak i jasan odgovor.

"Možda i duže," rekao je Kon.

Epidemiolog u penziji Radmilo Petrović je rekao za RTS da ne veruje da će doći do sudara virusa gripa i novog koronavirusa i za to je naveo nekoliko razloga. On je, gostujući u Beogradskoj hronici, rekao da je grip prošle sezone bio nešto jačeg intenziteta, a da se povećana aktivnost tog virusa javlja jednom u desetak godina. Zbog toga, smatra, sledećih godina situacija bi trebalo da bude nešto blaža.

"Činjenica je da imamo sezonu u isto vreme, kod nas grip dolazi u decembru i maksimum ima u februaru i martu. Što se ovoga virusa tiče, tu nema sezone, očigledno, on funkcioniše u zavisnosti od našeg ponašanja. Istovremeno je na južnoj hemisferi korona desetkovana, upotrebom zaštitne opreme kao što je ova maska," rekao je Kon pokazujući na masku.

"Podsetiću da maske štite od svih respiratornih infekcija, pa i gripa," rekao je on.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.