Zdravlje

BROJ ZARAŽENIH U SRBIJI SE ZA DAN UDVOSTRUČIO: Da li je kriva naša loša navika?

Autor Nataša Petrović

Danas 106 novozaraženih, juče 57 – da li se u ovome krije mogući razlog?

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Jedva smo čekali da broj zaraženih u Srbiji počne da opada, i konačno smo to dočekali. Poslednjih dana brojke su sve manje, ali nas je današnji broj novozaraženih iznenadio, skoro duplo veći nego juče – 106 u odnosu na jučerašnjih 57.

Prema današnjim podacima, testirano je 8.646 uzoraka, među kojima je 106 pozitivnih, odnosno 1,22 odsto. Juče je testiran 7.261 uzorak, od čega je bilo 57 pozitivnih, odnosno 0,78 odsto.

Sigurno ste se i vi, kao i mnogi zapitali, kako to da imamo skoro dvostruko više zaraženih u odnosu na prethodnih dan?

Zvaničnog objašnjenja stručnjaka nema, međutim, evo šta pokazuje statistika.

U nedelju je testirano 6.939 uzoraka, što je manje u odnosu na broj koji se inače testira, a dr Predrag Kon je nekoliko puta isticao da se nakon vikenda često poveća broj testiranih i zaraženih jer Srbi nekako imaju naviku da ne idu kod lekara vikendom.

"Subotom i nedeljom se spusti, pa onda ponedeljak bude najveći, jer naš čovek subotom, pogotovu nedeljom, ne ide kod lekara i to je neka navika koja je preneta", izjavio je on ranije.

Dakle, današnje povećanje broja zaraženih može biti posledica naših navika – vikendom se manje testiramo, a ponedeljkom više, pa je i broj pozitivnih rezultata veći.

Ipak, za svaki slučaj, ne treba još uvek da se opuštamo jer kako su stručnjaci više puta istakli – virus je i dalje tu!

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.