Zdravlje

ZNAK DA SE SITUACIJA SA KORONOM POBOLJŠAVA? Institut "Banjica" više nije kovid bolnica, operacije od ponedeljka

Autor Ksenija Jelesijević

Prve pacijente Institut "Banjica" prima danas.

Izvor: MONDO/Goran Sivački

Profesor Zoran Baščarević, direktor ustanove, je rekao da Institut izlazi iz kovida i prelazi na lečenje ortopedskih pacijenata.

Prema njegovim rečima, nastavlja se lečenje onih čije je lečenje prekinuto , pre svega to su pacijenti sa malignitetom, sa infekcijama i sa svežim traumama.

U kovid sistem su ušli 7. jula i sada su pripremili operacioni blok, intenzivne terapije i ambulantne prostore.

"Prvo operišemo pre svega onkološke pacijente. Od ponedeljaka ćemo imati 20 pacijenata za prijem u bolnicu, polovinu ćemo operisati i u hitnim slučajevima operišemo i nešto lakše pacijente, oko 30 ili 40 operacija će biti", rekao je Baščarević za RTS.

Profesor je rekao da je u aprilu bilo 400, a sada 640 pacijenata koji su bili mnogo bolesniji. Izneo je podatak da se oko 5 tona kiseonika dnevno trošilo a ranije je to bilo dovoljno za period od tri godine.

Jedinica intenzivnog lečenja je bila puna, ukazao je Baščarević i dodao da su za 36 sati 7. i 8. jula primili 300 pacijenata u osam ambulanti.

Kaže da je drugi put bilo teže. Planiraju da šire kiseonična mesta.

Pozvao je građane da se pridržavaju mera da ne dovedu do toga da zdravstveni sistem ponovio zatvori ortopedski institut.

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je koronavirusom zaraženo 106 osoba, a preminule su još četiri.

U Srbiji je od početka epidemije registrovano ukupno 30.820 potvrđenih slučajeva kovida 19.

Testirano je ukupno 885.575 osoba, a broj preminulih od početka epidemije je 705.

Kliničko-bolnički centar Zemun izlazi iz kovid sistema, a preostali pacijenti iz te bolnice nastavaju lečenje u privremenoj bolnici "Arena", kao i u KBC "Bežanijska kosa" i "Dr Dragiša Mišović".

Kovid ambulante se ne zatvaraju da se pacijenti koji su sumnjivi ne bi mešali sa ostalim pacijentima.

(Mondo/RTS)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.