Da li je moguće?

MOĆNA SUPSTANCA UBIJA KOMARCE I KORONU? Sredstvo koje štiti od insekata, uništava i viruse

Autor Maja Gašić

Najnovije otkriće sugeriše da supstanca koja se nalazi u preparatima protiv insekata može da uništi soj korona virusa.

Moćna supstanca koja se nalazi u mnogim sredstvima za zaštitu od insekata može da uništi soj korona virusa koji uzrokuje kovid-19, pokazalo je istraživanje britanske vojne laboratorije.

Kako je ranije pronađeno da citriodiol može da ubije druge vrste korona virusa, naučnici iz vladine Naučno-tehnološke laboratorije za odbranu iz Porton Dauna (Defence Science and Technology Laboratory, DSTL) su mesecima ispitivali sredstva protiv insekata koja sadrže ovu supstancu.

Oni su sproveli istraživanje u okviru koga su prskali vojnike preparatom namenjenim za odbijanje insekata, napravljenim na bazi citriodiola, pokušavajući da vide da li on može da pruži dodatni sloj zaštite od virusa.

Upravo sada su podelili su svoje preliminarne nalaze navodeći da na osnovu dobijenih rezultata drugi stručnjaci mogu da sprovedu dalja istraživanja, prenosi Sky News.

Iako ovaj sprej protiv komaraca i krpelja sam po sebi nije dovoljno efikasan, mogao bi se koristiti kao dodatni sloj zaštite, zajedno sa drugim preventivnim merama kao što su nošenje maske za lice i redovno pranje ruku.

Citriodiol ili ulje/ekstrakt limunskog eukaliptusa je smesa cis i trans p-mentan-3,8-diola koji se prirodno stvara u stablu Eucalyptus citriodora (poznato i pod nazivom Corimbia citriodora), koje je prirodni i obnovljivi resurs koji se uzgaja u nekoliko delova sveta.

Citriodiol je prirodno aktivni sastojak koji je efikasan protiv niza štetnih insekata, komaraca i krpelja, a poseduje prijatniji miris od samog eteričnog ulja limunskog eukaliptusa (koji je i sam učinkovit repelent), a siguran je za primenu i za decu iznad 2 godine.

Citrefine International Ltd, kompanija koja proizvodi Citriodiol, takođe veruje da bi njihov proizvod mogao biti efikasan u borbi protiv pandemije i žele da vlada podrži program testiranja.

"Ono što možemo reći je da mi smatramo da postoji velika mogućnost da bi mogao da deluje protiv ovog virusa, ali to naravno treba temeljno testirati" - kazala je generalna direktorka komapanije, Džekelin Votson, u aprilu.

Mondo/Telegraf.rs

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.