Zdravlje

DR DANICA TIODOROVIĆ O MANJE POZNATOM SIMPTOMU KORONE: Teški bolesnici imaju promene nalik boginjama

Autor Maja Gašić

Dr Danica, dermatolog po struci i ćerka poznatog niškog epidemiologa Branislava Tiodorovića, govorila je o nekim manje poznatim simptomima korona virusa a koji se manifestuju na koži.

Izvor: YouTube/Novo jutro

Virus korona osim što napada pluća, krvne sudove, bubrege, srce, prema istraživanjima sprovedinih u svetu, dolazimo do saznanja da Covid-19 može ispoljiti svoje manifestacije i na koži. Promene se mogu javiti poput osipa nalik varičeli, morbilima, promrzlinama i slično, a učestalost se kreće do čak 20 odsto, pokazuju svetska istraživanja.

Dermatolog, prof. dr Danica Tiodorović, objašnjava za “Blic” da je istraživanje sprovedeno u Španiji pokazalo da su se promene na koži ispoljile kod 9 odsto pacijenata sa Covid-19, dok je učestalost kožnih promena od 0, 2 odsto pa do 20,4 odsto.

"Ove promene na koži javljaju se vrlo brzo nakon infekcije Covid-19 i to u proseku tri dana nakon pojave prvih simtoma i traju oko osam dana", objašnjava doktorka Tiodorvoić.

Kako kaže dalje, te premene su povezane sa umerenom teškom kliničkom slikom i češće se javljaju kod osoba u srednjem životnom dobu.

"Kožne promene koje podsećaju na varčelu, klinički se manifestuju u vidu crvenih tačkica, od kojih su neke centrirane mehurićem, najčešće lokalizovanim na koži trupa i ponekad mogu biti praćene osećajem svraba. Ova klinička slika podseća na ovčije boginje i zato je dobila naziv ospa nalik varičeli. Što se tiče slučajeva primećenih kod nas, bilo je nekih sporadičnih slučajeva osipa koji podseća na koprivnjaču. Ali o koroni ćemo tek izučavati", objašnjava profesorka Tiodorović.

Ospa nalik morbilima

Druga kožna manifestacija koja se povezuje sa infekcijom Covid-19 jeste ospa koja podseća na morbile, odnosno male boginje, objašnjava dermatolog. I ova kožna manifestacija se javlja uporedo sa ostalim simtomima infekcije i traje od tri do 10 dana.

"Za razliku od ospe koja podseća na veričele, ove kožne promene javljaju se kod starijih pacijenata sa težom kliničkom slikom. Osim ovih javljaju se i kožne promene vaskularnog porekla. Većina ovih kožnih promena može biti povezana sa mikrotrombozom u malim krvnim sudovima, nevezano šta je pokretački mehanizam, posledični mikrovaskularni poremećaj može dovesti do povećane vazokonstrikcije kao i organske ishemije", objašnjava profesorka Tiodorović.

Mondo/Blic

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.