Zdravlje

5 NAČINA DA PREPOZNATE DA LI JE NEKO BOLESTAN: Bolest se vidi i na licu!

Autor Nataša Petrović

Već samo po izgledu neke osobe možete da kažete da li je bolesna ili ne, evo kako!

Kada je neko bolestan, to se vidi i na njegovom licu – to je pokazalo i naučno istraživanje. Ono što je osim toga interesantno je i da ljudi imaju sposobnost da prepoznaju kada je neko bolestan, pa su tako na testiranjima pogodili ko je bolestan, a ko ne u čak 81 odsto slučajeva!

Ako se pitate kako, evo u čemu je stvar. Ljudima koji su bolesni nekoliko stvari je zajedničko – bleda koža, pomalo otečeno lice, umoran izgled i malo "spušteni" očni kapci i uglovi usana.

Iako ti znaci sada možda deluju očigledno, nikada ranije nije sprovedeno istraživanje na tu temu. Naučnici su sada fotografisali 16 volontera nekoliko sati nakon što su im ubrizgali placebo ili bakterije zbog kojih su izgledali bolesno i koje su aktivirale njihov imuni sistem da reaguje kao da imaju infekciju.

Zatim su te fotografije pokazali 62 ljudi, koji su za najviše pet sekundi trebalo da odgovore da li je osoba na slici bolesna, tj. zarazna ili ne. U čak 81 odsto slučajeva su pogodili!

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi