Zdravlje

JOŠ NE MOŽEMO DA ODAHNEMO: Dr Kon otkrio kada ćemo imati sigurnu epidemiološku situaciju

Autor Nataša Petrović

Epidemiolog dr Predrag Kon govorio je vraćanju na posao i o tome kada možemo da očekujemo sigurnu epidemiološku situaciju...

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Epidemiolog dr Predrag Kon gostovao je u Jutarnjem programu RTS- gde je objasnio zašto ljudima koji su bili zaraženi više nije potreban negativan PCR test da bi se vratili na posao.

"Neće im biti potrebni PCR testovi, ukinuta je ta obaveza jer se pokazalo da i ako se otkrije virus i posle 14 dana, on ne može da se prenosi i da bude aktivan, pa u tom smislu nije potrebno. Ali ono što je apsolutno potrebno je pregled, to pokazuje kakvo je nečije zdravstveno stanje. Videli smo da ljudi imaju ozbiljne probleme sa srcem, a to bi ostalo neotkriveno da nije pregleda. Dakle, PRC nije najvažniji, već pregled".

Odgovarajući na pitanje šta će biti sa održavanjem utakmica, dr Kon je dao i procenu kada možemo da očekujemo sigurnu epidemiološku situaciju.

"Oni koji podnose zahteve, zavisi kakvi su im zahtevi i važno je šta oni vide, a verujte mi oni najviše vide, više bilo od kog stručnjaka, jako dobro znaju gde su rizici. Ako uspeju da anuliraju sve te rizike, onda je jasno i njima i nama da je to moguće sprovesti. Sve zavisi od epidemiološke situacije, ali sigurno nećemo imati sasvim sigurnu epidemiološku situaciju do kraja zime".

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.