Nije smelo da se desi

BUKNULA KORONA U PRIBOJU: Otkriveno i glavno žarište, ali ne zna se kako je virus tu ušao!

Autor Nataša Petrović

Korona virus buknuo u Priboju, a najveće žarište je starački dom – zaražene dve trećine korisnika!

Najmanje 27 štićenika privatnog doma za stara lica "Terza Eta" u Priboju zaraženo je koronavirusom, saznaje Kurir.

Samo juče stigli su iz referentnih laboratorija podaci da je 27 štićenika ovog privatnog gerontološkog centra pozitivno na kovid-19. Pre nekoliko dana je, kako saznajemo, testirano svih 43 korisnika ovog centra, 11 je negativno, a za petoro pacijenata koji su smešteni na izolaciono odeljenje pribojske Opšte bolnice čekaju se rezultati.

U Priboju, inače, u poslednjih šest dana, osim korisnika gerontološkog centra, nije bilo pozitivnih na koronavirus.

Obostrana upala pluća

"Svi pacijenti koji su iz doma za stare prebačeni u Opštu bolnicu odmah su zbrinuti, a oni za koje je stigla potvrda da su pozitivni na korona virus prebačeni su u užičku Opštu bolnicu. Danas je iz naše bolnice u Užice prebačeno 10 pacijenata, svi su korisnici doma za stare, juče troje, 23. i 22. avgusta po jedno", kaže dr Predrag Terzić, direktor Opšte bolnicu u Priboju.

Prema rečima dr Vladana Ćirkovića iz Opšte bolnice u Priboju, radi se o pacijentima s težom i srednje teškom kliničkom slikom, neki od njih su sa obostranom upalom pluća, niskom saturacijom, a dodatni problem jeste što se radi o starijim, teško pokretnim, i u nekim slučajevima dementnim ljudima.

Nepoznat izvor

Kako je virus korona ušao u starački dom u Priboju, za sada se ne zna. Iz doma juče nisu bili spremni da daju izjave za Kurir. Kako saznajemo, dom je još od marta bio u totalnom karantinu te od tada nije imao prijem novih korisnika, a do ponedeljka su bile zabranjene i posete.

"Pre nekoliko dana ljudi smešteni u domu počeli su da dobijaju temperaturu, što je bio signal za reakciju nadležnih. Testirani su svi korisnici i ispostavilo se da su dve trećine njih pozitivni na koronavirus", kaže izvor iz Priboja. Inače, u domu su korisnici iz Priboja, Prijepolja, Sjenice, Nove Varoši, čak i iz nekih opština Republike Srpske koje gravitiraju prema Priboju.

U opštini Priboj juče nam je rečeno da se trenutno preduzimaju sve potrebne mere da se širenje zaraze zaustavi, a o onome što se dogodilo obaveštene su sve nadležne institucije u zemlji, pa se očekuje njihova reakcija.

(MONDO/Kurir.rs)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.