Zdravlje

IMA JOŠ BOLESTI OSIM KORONE: Mogu li hronični bolesnici da zakažu pregled kod specijaliste i kad nije urgentno?

Autor Ksenija Jelesijević

Zdravstveni sistem Srbije fokusiran je na epidemiju korona virusa, ali šta je sa onim pacijentima koji boluju od drugih bolesti? Mogu li oni da odu na pregled kod specijaliste, zakažu operaciju...

Izvor: RTS/PrintScreen

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Aleksandar Stefoski kaže da je važno da se pacijenti javljaju u dom zdravlja izabranom lekaru, kod koga su mogli sve vreme da odu, pregledaju se, a on ih upućuje na dalje lečenje.

U okviru samog doma zdravlja, svi specijalistički pregledi se rade po određenom kontinuitetu, a za sekundarni i tercijarni nivo zaštite izabrani lekar odlučuje prema prioritetu: ako ima potrebe, biće upućen na sledeći nivo zaštite, rekao je RTS-u državni sekretar.

Dešavalo se od početka pandemije da se tamo gde ima potrebe, a nije hitno, pregled odloži.

Ove jeseni ne očekuje probleme jer se ustanove vraćaju u nekovid sistem, broj pregleda u toku dana se povećava.

"Nadamo se da će u narednom periodu svi hronični pacijenti koji su imali potrebu za nekim dodatnim pregledima – redovnim kontrolnim pregledima – moći da dođu i obave te preglede pa dobiju dopunu terapije", rekao je Stefoski.

(Mondo/RTS)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU