Zdravlje

NOVI SLUČAJ KORONA VIRUSA ZBUNIO NAUČNIKE: Virus i ovako može da se širi?!

Autor Nataša Petrović

Naučnici pronašli virus u kupatilu napuštenog stana i došli do veoma važnog otkrića!

Novi slučaj korona virusa u Kini potpuno je zbunio naučnike! Oni su u stanu u gradu Guangdžou u Kini došli do novog otkrića, u sklopu eksperimenta, koji su sproveli u zgradi kako bi pratili kretanje virusa i utvrdili da li može da se širi i kroz cevi.

U zgradi u kojoj je sproveden eksperiment je bilo zaraženih, a u okolnim stanovima zaraženih su našli tragove korona virusa u toaletima.

Međutim, iako je stan bio napušten mesecima, naučnici su tragove korone našli u lavabou, na česmi, u tuš kabini i na WC šolji. Ovo kupatilo nalazi se tačno iznad stana ljudi koji su sedam dana pre ovog eksperimenta prijavili da su zaraženi.

Na osnovu toga, naučnici su zaključili da virus može da se prenosi kroz cevi, a isto je utvrđeno i prilikom ranije epidemije SARS-a.

Ono što je posebno interesantno i što govori o tome koliko se ovaj virus brzo širi je činjenica da se tragovi virusa mogu naći i u stanovima koji su 12 spratova udaljenih od stana zaraženih.

Stručnjaci to objašnjavaju ovako – verovatno su zaraženi putem stolice ispustili virus u sistem cevi, i onda se to proširilo po celoj zgradi.

Inače, osim kapljičnog prenošenja virusa, dokazano je da se korona širi i putem stolice, ali i vazduhom.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.